70 miljoner back för institution

LUND2008-01-11

Personal måste sannolikt gå när Kemiska institutionen i Lund tvingas sanera ett underskott på minst 70 miljoner kronor. Långvarig ekonomisk misskötsel förklarar en del av problemet, vars omfattning kom som en överraskning.

Kemiska institutionen är gemensam för Lunds universitet och Lunds tekniska högskola, LTH. I höstas påbörjades en inventering av ekonomin, som har varit problematisk i flera år.

Läget visade sig vara värre än väntat. Gunilla Jönsson, tidigare rektor vid LTH, leder den arbetsgrupp som nu fått i uppdrag att försöka sanera finanserna. Exakt hur stort underskottet är vågar hon ännu inte säga med säkerhet. Inventeringen pågår fortfarande, och väntas visa på ytterligare minusposter.

– Det är väldigt mycket pengar, i storleksordningen 70 miljoner kronor. Men vi vet att det är mer. Den exakta siffran har vi ännu att fastställa, säger Gunilla Jönsson.

Kemiska institutionen är en stor institution, med cirka 300 fast anställda och en årlig omsättning på 330 miljoner kronor. Senast i februari räknar arbetsgruppen med att ha gjort en första prioritering bland dess funktioner, och därmed presentera omfattningen på den personalneddragning som är oundviklig. Pensionsavgångar och omplacering löser sannolikt en del av problemet, men inte allt.

– Att det blir personalneddragningar är helt klart, konstaterar Gunilla Jönsson. Men hur många personer som berörs kan vi inte säga i dagens läge.

Rita Nilsson, sektionsordförande för ST vid Lunds universitet, konstaterar att Kemiska institutionen har dragits med ekonomiska problem under flera år.

– Söktrycket har minskat ganska kraftigt, och renovering av lokaler har tagit mycket anslag. Och så naturligtvis en ofantlig misskötsel av ekonomin. En del professorer har inte insett allvaret i situationen. Ekonomiansvaret har ibland legat långt ut i forskargrupperna, och där har man inte alltid haft den ekonomiska kompetensen att inse att det är problem.

Redan i oktober konstaterades att den faktiska, bokförda skulden uppgick till 70 miljoner kronor. Samtidigt ska det totala underskottet, inklusive planerade renoveringar, vid den tidpunkten ha uppskattats till 115 miljoner kronor. Var det till slut landar återstår att se.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA