500 kvinnolöner upp på Kronofogden

JÄMSTÄLLDHET2008-12-10

Omkring 500 kvinnliga anställda vid Kronofogden får bättre betalt sedan en lönekartläggning påvisat osakliga löneskillnader. Lyftet blir upp till 2 000 kronor i månaden.

Den grupp som påverkas mest är kronoinspektörerna. Bland dem ska hela 362 kvinnor över 35 år få en höjning med 1 150 kronor i månaden fördelat på tre år. Kvinnliga kronofogdar har också en omotiverat lägre lön än sina manliga kollegor, konstateras i myndighetens handlingsplan. Kvinnliga kronofogdar under 45 får därför 1 500 kronor mer i månaden, och de över 45 får 1 000 kronor.

De 94 kvinnliga kronoinspektörsaspiranterna har 500 kronor lägre lön än de manliga, och ska få lönen justerad efter utbildningen.

Som lagen kräver har myndigheten också jämfört löner i grupper med likvärdiga arbeten. Då upptäcktes att den manligt dominerade gruppen indrivningsjurister har betydligt högre lön än den kvinnligt dominerade grupp som handlägger ärenden om skuldsanering. Handläggarna får därför ett lönelyft på 2 050 kronor i månaden.

Christer Jansson i avdelningsstyrelsen för ST inom Kronofogden säger att han inte är förvånad över resultatet.

– Visst har det varit känt att vi haft för stora skillnader. Men tidigare var vi tio myndigheter, och varje enskild myndighet hade ansvar för sina lönekartläggningar. Då såg man inte riktigt strukturen, utan mer individuella skillnader som man hittade förklaringar till.

Finns det anledning för facket att vara självkritiskt?

– Nja, vi har naturligtvis jobbat med det i många år, men man har kanske köpt arbetsgivarens organisation. Man har accepterat att exempelvis tidigare chefer, många gånger äldre män, behållit sina högre löner även om de bytt arbetsuppgifter.

Att det även finns en systematisk löneskillnad mellan kvinnor och män bland de yngre kronoinspektörsaspiranterna tror han beror på att många av männen rekryterats externt, medan kvinnorna ofta är internrekryterade.

– Det har ställts högre krav på externt rekryterad personal vad gäller akademiska poäng, säger Christer Jansson. Sedan vill nog arbetsgivaren inte betala mer än man måste, och kvinnorna har nog gått med på lägre lön.

När aspiranttiden är slut sker nya löneförhandlingar. Det är viktigt att man då beaktar löneskillnaderna så att de inte cementeras, understryker han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA