400 000 tvingas sluta

ITALIEN2009-03-10

Närmare 400 000 visstidsanställda inom den offentliga sektorn i Italien kommer att förlora sina jobb de närmaste två åren. De saknar helt sociala skyddsnät.

Av:  Kristina Wallin

Ett tusental personer deltog i den demonstration som fackförbundet FP-Cgil hade organiserat framför regeringskansliet i Rom 6 mars, samtidigt som regeringen diskuterade de visstidsanställdas öde.

Regeringen ska göra sig av med alla visstidsanställda inom den offentliga sektorn. 57 000 tvingas lämna sina jobb 1 juli. Under de närmaste två åren får ytterligare 320 000 personer gå.

Ingen arbetslöshetsersättning 

De visstidsanställda saknar arbetslöshetsersättning och måste klara sig helt på egen hand när de blir utan jobb.

– Under en svår ekonomisk kris är det rena galenskapen för en regering att säga upp anställda, säger Carlo Podda, ordförande för det största facket FP-Cgil.

Även de andra två facken, Cisl och Uil, kräver en förändring, men de deltog inte i demonstrationen.

Visstidsanställning har de senaste åren blivit allt vanligare inom den offentliga sektorn, främst för att det är ett sätt att komma runt det anställningsstopp som råder sedan ett tiotal år tillbaka. Dessutom syns inte kostnaderna för de visstidsanställda i de beräkningar EU gör för att kontrollera att de offentliga sektorerna inte växer för mycket inom euroländerna.

Det italienska parlamentet har samtidigt röstat igenom en lag som ska reformera hela den offentliga sektorn. Ett speciellt kontrollorgan ska instiftas, som ska kontrollera hur de anställda jobbar. Den som sköter sig kan få ett produktionstillägg på lönen, medan de som har för stor frånvaro eller gör för lite på jobbet riskerar att avskedas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA