350 000 demonstrerade för jobben

EU2009-05-19

Omkring 350 000 fackliga funktionärer och medlemmar demonstrerade enligt fackens Brysselkontor för kraven på krafttag mot den allt allvarligare arbetslösheten inom EU.

Den första och största demonstrationen hölls i Madrid 14 maj med 150 000 deltagare. Spanien är det land i EU som drabbats värst av arbetslösheten med över 17 procent arbetslösa. Om ett år väntas 20 procent stå utan jobb.

Dagen efter demonstrerade drygt 50 000 personer i Bryssel. Också i Prag och Berlin genomfördes demonstrationer. Enligt aktuella siffror från EUs statistikbyrå är den ekonomiska nedgången den kraftigaste i EUs historia och ytterligare 8,5 miljoner jobb kan försvinna i år och nästa år.

– Demonstrationerna är en tydlig signal om att människorna är oroade för sina jobb och för framtiden och att hänsyn måste tas till det. Vi efterlyser en ”New Social Deal” i Europa som grund för mer social rättvisa och fler och bättre jobb. Detta budskap kommer vi att fortsätta att hamra ut fram till EUs toppmöte i juni, sade Europafackets generalsekreterare John Monks i samband med demonstrationerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA