31 tjänster bort från Myndigheten för skolutveckling
Myndigheten för skolutveckling vill minska antalet anställda från 131 till 100 personer. Men först måste konsekvenserna analyseras, anser facken.
Det är bara ett drygt år sedan Skolverket delades i Skolverket och Myndigheten för skolutveckling. Den nya myndigheten har huvudkontor i Stockholm och lokalkontor i Göteborg, Karlstad, Sundsvall, Uppsala och Växjö.
– Vi som jobbade med utvecklingsfrågor inom Skolverket hade ingen möjlighet att välja om vi skulle vara kvar eller följa med till den nya myndigheten. Men vi var glada över att den hade bildats, säger Ia Envall, som är STs företrädare vid myndigheten.
I mars meddelade den då nyanställda generaldirektören, Pia Enochsson, att myndigheten behövde göra sig av med 31 tjänster för att få verksamheten att gå ihop. Bland annat skulle lokalkontoret i Uppsala med 10 anställda läggas ner.
– Vi fick fyra veckor på oss att reagera och det utbröt en febril aktivitet inom myndigheten. Ledningen fick in mängder med förslag från både enskilda, grupper och de fackliga organisationerna. Det handlade mest om behovet av en konsekvensanalys, säger Ia Envall.
De fackliga organisationerna var överens om att det behövdes mer tid för att se vad nedskärningen skulle få för konsekvenser för verksamhet och personal.
– Men vid det centrala samverkansmötet fick vi inte svar på alla viktiga frågor vi ställde, så mötet slutade i oenighet, säger Ia Envall.
Därmed går frågan vidare till centrala förhandlingar.
– Det har spridit sig en väldig bedrövelse. Inte bara för att vi oroar oss för våra jobb, utan också för att ledningen inte fokuserar på innehållet i vårt arbete, utan bara tänker på ekonomin. Vi känner oss kränkta av den brist på respekt man visar för den kompetens som personalens synpunkter ger uttryck för, säger Ia Envall.
Hon tillägger att nedskärningarna också kommer att drabba dem som hade lång anställningstid inom Skolverket innan de flyttades till Myndigheten för skolutveckling.
– Redan nu har arbetskamrater börjat söka sig härifrån, bland annat till Skolverket, säger Ia Envall.
Pia Enochsson förklarar att det inte handlar om nedskärningar i traditionell bemärkelse.
– Redan från början var det meningen att myndigheten skulle ha 100 anställda. Det är vad vi har fått resurser till. Därutöver har vi fått tillfälliga pengar från regeringen. När jag kom hit och såg underskottet var jag tvungen att trycka på stoppknappen med en gång. Det vi gör nu är att dra ner antalet anställda till det vi egentligen ska ha.
Hur det kan komma sig att det finns 131 fast anställda på myndigheten istället för 100 kan hon inte svara på.
– En bra fråga. Men jag har valt att inte leta efter syndabockar, säger Pia Enochsson.
Hennes förhoppning är att personalminskningarna ska gå att genomföra utan uppsägningar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.