3 400 i Stockholm kan få Tamiflu
Över 3 400 personer på statliga myndigheter i Stockholms län anses av myndigheterna själva som så samhällsviktiga att de listas som aktuella för medicinen Tamiflu, som förebygger svininfluensa.
Det är verksamhetsansvariga inom olika samhällssektorer som har haft i uppdrag att rapportera in antalet samhällsviktiga nyckelfunktioner till respektive länsstyrelse, som i sin tur rapporterat det till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Syftet har varit att få en beredskap för att i ett senare skede snabbt kunna ge förebyggande medicin mot influensaviruset A(H1N1).
Men Anna Nöjd, handläggare på MSB, tror inte att Tamiflu kommer att bli aktuellt i någon större utsträckning.
− Det är inte säkert att den här sortens förebyggande medicinering alls kommer att behövas. Det ska ses som en nödlösning vid stora problem, som inte kan hanteras på annat sätt. Och vi har haft tur i Sverige, eftersom utvecklingen av influensan hittills har varit gynnsam − och nu har dessutom vaccineringen startat, konstaterar hon.
De myndighetsanställda som kan komma i fråga för medicinering är personer vars frånvaro skulle leda till »allvarliga brister i myndighetens förmåga att upprätthålla funktionalitet i samhället«.
− I de länder där influensan slagit hårdare, exempelvis Storbritannien, har det främst handlat om sjukvården, som drabbats genom en ökad belastning samtidigt som personalen varit sjuk, säger Anna Nöjd.
I dagsläget har MSB fått in information om över 200 000 samhällsviktiga funktioner i Sverige. I MSBs siffror kan man dock inte urskilja hur många som är statsanställda.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.