Stockholm skulle stanna vid en pandemi

BEREDSKAP2006-02-14

Transporterna skulle drabbas hårt vid en omfattande influensaepidemi. Det framgår av en studie som tagits fram under ledning av Sjöfartsverket.

En arbetsgrupp bestående av ett femtiotal representanter för myndigheter, företag och experter inom transportsektorn har studerat vad som skulle kunna hända om en pandemi skulle drabba Sverige.

Studien är begränsad till Stockholmsområdet och visar att redan vid en sjukfrånvaro på tio procent skulle samhället drabbas hårt. Om varannan skulle vara frånvarande från jobbet på grund av sjukdom eller vård av anhöriga skulle transporterna haverera och övriga samhället stå inför en svår kris.

En pandemi skulle slå hårt mot den kommunala äldreomsorgen och mot landstingets sjukvård.

Redan vid tio procents frånvaro är konsekvenserna omfattande. Samtidigt som den egna personalen är frånvarande ökar också vårdbehoven.

Om varannan är hemma från jobbet måste frivilligorganisationer rycka in för att hjälpa de gamla.

Sjukvården kan bara ta hand om livshotande sjukdomsfall och akutsjukvården har inte kapacitet för alla patienter. Sjuka hänvisas till egenvård, samtidigt som apoteken har medicinbrist och ransonering.

Tranporterna skulle avstanna i takt med att sjukskrivningarna ökar. Vid tio procents frånvaro börjar tågtrafiken och luftfarten att ställa in avgångar.

Vid 50 procents frånvaro har de som fortfarande är friska svårt att ta sig till jobbet. Den kollektiva trafiken är till stora delar indragen och bränsle för både fordon och uppvärmning är en bristvara.

Butiker stänger i brist på både varor och personal.

En slutsats som dras i studien är att det saknas planer för hur man ska samordna transportkapaciteten i händelse av en kris.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA