21 myndigheter gjorde fel vid tjänstetillsättning

ARBETSRÄTT2016-02-10

Under 2015 fick de som överklagade tjänstetillsättningar i staten rätt i 36 fall. Precis som året innan fick Migrationsverket flest beslut emot sig. STs avdelningsordförande vid Trafikverket, Jerk Wiktorsson, är kritisk till hur arbetsgivarna hanterar besluten.

Totalt fattade Statens överklagandenämnd beslut i 1 461 anställningsärenden under 2015. 36 överklaganden bifölls, vilket motsvarar 2,4 procent av ärendena, en knapp ökning jämfört med föregående år. Sammanlagt fick 21 myndigheter bakläxa.

Jennie Bergling, huvudansvarig föredragande i Statens överklagandenämnd, säger att det är svårt att dra några slutsatser utifrån siffrorna då antalet utlysta jobb varierar från år till år – både mellan och inom myndigheterna.

Hon kan inte se någon trend eller något som »sticker ut«:

– Bifallen omfattar en spridd blandning av olika typer av befattningar. Ungefär en tredjedel av bifallen rör någon form av handläggartjänst, men det är ju en vanlig befattning inom staten.

Jerk Wiktorsson, ordförande för ST inom Trafikverket, är kritisk till arbetsgivarnas hantering av besluten från Statens överklagandenämnd.

– I många fall fungerar det inte utan man hittar sätt att undvika att följa nämndens utslag. Man kan likna det vid om en som blir dömd skulle säga att »Nej, jag struntar i domstolens utslag«.

Trafikverket har haft ett par beslut i överklagandenämnden emot sig på senare år. I det ena fallet erbjöd man en provanställning i stället för en tillsvidareanställning.

– I det andra fallet sa de helt enkelt till personen, rätt upp i ansiktet, att »vi kommer ändå inte anställa dig«. Efter hot om att gå till Justitiekanslern slutade det hela med en förlikning och personen fick tretton månadslöner för uteblivet anställningserbjudande.

Jerk Wiktorsson säger att hans bild är att statliga arbetsgivare ofta försöker runda nämndens beslut. 

– Det kan handla om att erbjuda pengar om personen drar tillbaka sin ansökan eller att de helt enkelt skrämmer bort folk genom att verbalt uttrycka att »vi vill inte ha dig«. Nu måste lagstiftaren börja fundera på om det ska fungera så här, säger han.

Migrationsverket gjorde fel sju gånger

Följande myndigheter fick bakläxa i Statens överklagandenämnd 2015:

7 fall: Migrationsverket.

3 fall: Försäkringskassan, Försvarsmakten, Polismyndigheten, Kriminalvården.

2 fall: Skatteverket.

1 fall: Arbetsförmedlingen, Inspektionen för strategiska produkter, Svenska EFS-rådet, Statens institutionsstyrelse, Statens maritima museer, Riksantikvarieämbetet, Skolverket, Trafikverket, Jordbruksverket, Arbetsmiljöverket, Länsstyrelsen i Stockholms län, Sameskolstyrelsen, Finansinspektionen, Kustbevakningen, Havs- och vattenmyndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA