200 chefer ville lära sig klara utmaningar
Årets fackliga ledarskapsutbildning i Tylösand lockade över 200 chefer från offentlig sektor och näringsliv. Efterfrågan var så stor att arrangörerna ska undersöka om man kan göra två utbildningar nästa år.
Det har blivit en tradition att ST och de tre andra vertikala förbunden, HTF, SKTF och SIF, varje år genomför en gemensam ledarskapsutbildning i Tylösand utanför Halmstad. Behovet är stort. Förutom de över 200 deltagarna från de fyra förbunden hade över 80 personer satt upp sig på väntelistan för återbudsplatser.
På STs kansli handlägger Anette Bister chefsfrågor och har under flera år varit en av arrangörerna för Tylösandskonferensen.
– Vi måste nu undersöka möjligheten att dubblera konferensen. Tanken är att köra samma koncept här i Tylösand och på en ort i norra Sverige. Sedan kan deltagarna välja vart de vill åka, säger hon.
”Vi vill vinna”
Årets ämne var ”hur klarar jag som chef en utmaning?”. Det handlade om att se de förändringar som sker på arbetsmarknaden, de nya krav som yngre generationer ställer i arbetslivet och mentalt ställa in sig på att vara en duktig chef. Under slagordet ”vi vill vinna” fick deltagarna ta del av tankarna bakom den mentala träning framgångsrika idrottare använder.
Eva Kristenson och Thomas Gustafsson är chefer på arbetsförmedlingen på Hisingen, Göteborg.
De delar på ledarskapet av kontoret och åkte därför tillsammans till konferensen.
– Vi har verkligen blivit inspirerade. Det här borde våra medarbetare få vara med om och inte bara vi som är chefer, säger Eva Kristenson.
– Ja, jag lockades hit av de intressanta föreläsarna och de har varit bra i praktiken, säger hennes chefskollega Thomas Gustafsson.
Ombudsman för chefer
De båda tycker att det är mycket viktigt att facket tar sig an
ledarskapsfrågorna, men vill inte ha särskilda chefssektioner i ST.
Thomas Gustafsson funderar istället på om förbundet kanske skulle ha en särskild ombudsman som enbart servade de medlemmar som är chefer.
– Hos oss på arbetsförmedlingarna har beslutsnivåerna lagts längre ner i organisationen. Det innebär att vi möter facket i fler situationer och har fått en tydligare arbetsgivarroll, säger han.
ST har med hjälp av enkäter ringat in chefernas krav på förbundet. Störst är efterfrågan på stöd i form av just ledarskapsutbildning och bildandet av nätverk.
– Det har varit en kontroversiell fråga om vi ska utbilda chefer i ledarskap när det är arbetsgivarens uppgift, säger Anette Bister.
– Men vi tycker att bra chefer gynnar både organisationen och individen och det hjälper i förlängningen våra medlemmar att få ett bättre arbetsliv.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.