2 500 förlorar sina jobb
Mer än 2 500 projektanställda och fast anställda kommer att förlora sina jobb hos Skogsstyrelsen. Myndigheten kan inte längre finansiera verksamheten Gröna jobb när bidragen från Ams dras in.
Projektet Gröna jobb har drivits sedan 2004 och har gett Skogsstyrelsen möjlighet att projektanställa långtidsarbetslösa med ekonomiskt stöd från Ams. Nu har Länsarbetsnämnderna i Skåne, Västra Götaland och Norrbotten gett besked att man inte längre kan finansiera verksamheten, eftersom anslagen för programverksamhet och investeringsbidrag skurits ner i budgetpropositionen.
– Vi har vetat att det skulle komma men vi hade hoppats att det skulle gå lite lugnare. Det är ju en ny politik som drabbar oss, konstaterar Anders Frisk, ordförande för ST inom Skogsstyrelsen.
Totalt har 2 200 personer varit sysselsatta i Gröna jobb. Nu drabbas 500 personer vardera i Skåne och Västra Götaland och ytterligare 400 i Norrbotten, när deras projektanställningar avslutas. I Skåne ska verksamheten avvecklas till den 15 januari. Också i övriga län pågår verksamhet som kommer att avvecklas under nästa år.
Dessutom kommer cirka 360 anställda arbetsledare att sägas upp på grund av arbetsbrist. Av dem är en dryg tredjedel fast anställda och resten har tidsbegränsade anställningar, konstaterar personaldirektör Gunnar Gotte på Skogsstyrelsen:
– Tyvärr måste vi ju nödbromsa.
Många av dem som nu får gå från Skogsstyrelsen är arbetsledare med skoglig bakgrund, men det finns också många kulturvetare – arkeologer som lett inventeringar av kulturminnen i skogen.
– Många har inte den grundutbildning som krävs för att de ska kunna gå in i vår ordinarie verksamhet, konstaterar Gunnar Gotte.
Han varnar också för ytterligare neddragningar i det pågående budgetarbetet. Gröna jobb har omsatt nästan en miljard kronor och varit med och burit gemensamma administrativa resurser. När projektet försvinner kommer det att uppstå arbetsbrist på fler håll i organisationen.
– Det känns lite cyniskt att det blir så här när vi har en verksamhet som är så effektiv. Det handlar om människor som stått utanför arbetsmarknaden i många år som kan hitta vägen tillbaka på det här sättet. Jag har svårt att se några alternativ för den här gruppen, säger Gunnar Gotte och påpekar att många slussats vidare från Gröna jobb till ordinarie sysselsättning på arbetsmarknaden.
Anders Frisk, ST, konstaterar att budgetarbetet inte kommit så långt ännu att det finns några definitiva förslag. Men det kan handla om nerdragningar på fem till tio procent av den kvarvarande personalstyrkan på knappt 1 100 personer:
– I det här läget är det väldigt osäkert, men det kan komma att handla om mellan 50 och 100 personer ytterligare.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.