175 miljoner extra till högskolan i höst

HÖGSKOLAN2005-08-18

Redan i höst kommer antalet högskoleplatser att öka, efter en uppgörelse mellan regeringen och stödpartierna. ”Felsatsning”, säger studentkårerna, som hellre skulle se mer resurser per student.

Målsättningen med regeringens satsning på högskolan är att 50 procent av varje årskull ska ha påbörjat en högskoleutbildning vid 25 års ålder. I dag är man uppe i 44 procent.

Det tillskott som nu regeringen, miljöpartiet och vänsterpartiet kommit överens om innebär att 175 miljoner kronor extra skjuts till redan i år. Avsikten är att skapa 3 500 nya utbildningsplatser under 2005 och 2006.

– Genom att idag satsa offensivt på utbildning kan vi öka jämlikheten och lägga grunden för framtida tillväxt och välstånd, skriver utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Sveriges förenade studentkårer, SFS, reagerar negativt på den ensidiga satsningen på fler utbildningsplatser:

– Regeringen gör en blind rusning mot fel mål. Högskolorna behöver mer pengar per student och inte fler studenter per lärare, säger SFS vice ordförande Kristoffer Burstedt i ett pressmeddelande.

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)
Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Antal nya platser

Så här fördelar sig antalet nya helårsplatser mellan högskolorna år 2006:

Lunds universitet 320

Göteborgs universitet 525

Stockholms universitet 410

Linköpings universitet 460

Karolinska institutet 50

Växjö universitet 220

Örebro universitet 210

Malmö högskola 340

Högskolan i Kalmar 300

Högskolan i Borås 190

Högskolan i Skövde 30

Lärarhögskolan i Stockholm 105

Stiftelsen Högskolan i Jönköping 160

I detta ingår en utbyggnad med tio platser per år för läkarutbildning vid Göteborgs universitet samt tio platser per år för tandläkarutbildning vid Karolinska institutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA