100 kronor i höjd lön – på tolv år

UD2008-05-13

Lokalanställda på svenska ambassader omfattas inte av svenska arbetsmarknadsregler. Många lokalanställda får acceptera reallönesänkningar för att anslagen inte räcker till lönelyft.

Den som är lokalanställd är hänvisad till den arbetsrätt och det sociala skyddssystem som finns i respektive land. Det gör att villkoren blir väldigt annorlunda än för den som är utstationerad från Sverige.

Elisabet Maunoury har jobbat i 32 år på den svenska ambassaden i Paris. Hon är fastighetsadministratör och ordförande för ST inom ambassaden och den svenska OECD-delegationen i staden. Men de senaste tolv åren har hennes månadslön efter skatter och avgifter ökat med sammanlagt 13 euro – en dryg hundralapp.

Orsaken är att ambassadens löneökningar ätits upp av växande franska arbetsgivaravgifter. Situationen är likartad för övriga lokalanställda på ambassaden, berättar Elisabet Maunoury.

Slutlönen styr pensionen

– Vi vet inte efter vilka värderingar vårt arbete värdesätts.

Elisabet Maunoury går snart i pension. Slutlönen kommer att avgöra hur stor pensionen blir, eftersom hon inte omfattas av det svenska pensionssystemet.

– Vi är satta på pottan lite grann. Hyrorna har gått upp minst 30 procent och maten blivit mycket dyrare. Men lönerna har legat still.

Förhållandena är likartade på andra håll. Generalkonsuln i Istanbul, Ingmar Karlsson, konstaterade nyligen i ett brev till UD att lönerna för de lokalanställda börjar krypa ner emot den lagstadgade minimilönen, och att det är lika bra att stänga konsulatet om UD inte kan skjuta till mer pengar.

Mer regel än undantag

Åke Isaksson, ST inom Regeringskansliet, konstaterar att medan utsänd personal följt med den svenska löneutvecklingen och fått ett rejält reallönelyft de senaste åren har de lokalanställdas löner på många håll varit i stort sett oförändrade.

– Jag tycker det är förfärligt, säger han.

Enligt Åke Isaksson är det mer regel än undantag att de lokalanställdas löner inte följer kostnadsutvecklingen. För något år sedan strandades de lokala förhandlingarna för ett tjugotal lokalanställda i New York. Efter centrala förhandlingar fick ST i Stockholm upp nivåerna något.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA