Stoppa rovdriften i staten

LEDARE: LEDARE JAN-ÅKE PORSERYD2003-12-17
Av:  Jan-Åke Porseryd

ST-medlemmen mår inte bra. Hon/han blir hotad, kränkt och utsatt för våld på sin arbetsplats.
Var femte medlem anser sig trakasserad.
Fyra av tio arbetar över varje vecka.
Fler än hälften är kroppsligt uttröttade efter jobbet.
Det är naturligtvis förskräckande siffror som presenteras i STs nya arbetsmiljöundersökning.
Den sjuka arbetsmiljön inte bara i staten, utan på alla arbetsplatser, riskerar att skapa obotliga sår i det svenska samhället. Och det är inte enbart Sverige som är illa ute. Den ”arbetsrelaterade ohälsan” tycks löpa som en farsot över hela Europa, visar färska rapporter.

De hårdare kraven i arbetslivet skapar stress och utbrändhet. Människor slås ut och tvingas till långa sjukskrivningar. Den psykosociala ohälsan har blivit ett gigantiskt samhällsproblem.
Orsakerna är alltför välkända: Nedbantade, ”slimmade” organisationer. Vinst- och effektivitetskrav. Sparbeting. Högt tempo. Obetald övertid. Dåligt inflytande. Tystnad på jobbet.
Sammantaget ger det ett omänskligt arbetsklimat.
Redan för två år sedan visade STs undersökning av arbetsmiljön hur miserabelt läget är på de statliga jobben. Det har inte blivit bättre sedan dess, snarare tvärtom.

Den larmsignal som ST sände ut 1999 borde ha fått ansvariga politiker att reagera snabbt och kraftfullt. Tyvärr blev det inte så.
Statsrådet Mona Sahlin, regeringens arbetsmiljöansvarige, tycktes inse situationens allvar då hon i en intervju här i Statstjänstemannen i januari i år medgav att det finns stora brister i i arbetsmiljön, inte minst i staten. Hon sade också att staten borde vara den bästa arbetsgivaren. Men sedan dess har inte mycket konkret hänt.
De ideér om lagstiftning, tillsyn och företagshälsovård som arbetades fram av en arbetsgrupp (knuten till näringsdepartementet) för att möta ”den stressrelaterade ohälsan” är visserligen bra.
Bra är också de mer individuella råden om avslappning, att byta arbetsuppgifter, bättre dataarbetsplatser etc.

Men det räcker inte.
Politikerna, i första hand regeringen, måste ta sitt ansvar. De måste skjuta till mer pengar och mer personalresurser till staten. Att låtsas att man på annat sätt kan komma tillrätta med problemen är bara hycklande tal.
Vi måste kräva av dem att de snabbt sätter stopp för vanvettet, innan det gått för långt, innan alltför många människor skadats.
Till presentationen av STs arbetsmiljöundersökning i det här numret sökte redaktionen en kommentar från Mona Sahlin, som dock inte ville uttala sig.
Förhoppningsvis kommer hon på bättre tankar.
För det går inte att skygga längre. Rovdriften av människor på de statliga arbetsplatserna måste stoppas.

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA