Annons:

Rekrytera rättvist

LEDARE2011-12-20

Många arbetsplatser går miste om värdefull kompetens på grund av föreställningar om vem som lämpar sig för anställning. Det är viktigt att arbeta systematiskt för kloka rekryteringsbeslut.

Dn som är bäst för jobbet ska få det.

Det låter som en självklarhet. Diskriminering i arbetslivet är förbjuden. Inom staten är det till och med lag på att »förtjänst och skicklighet« ska avgöra vem som anställs.

Men för den som rekryterar kan det vara svårt att sortera krav och förväntningar. Studier visar att vi tenderar att välja personer som är lika oss själva. Även den som vill vara objektiv kan omedvetet definiera »skicklighet« och »kompetens« så att det gynnar de som representerar något känt.

På så sätt går arbetsplatser i Sverige miste om mängder av duktiga medarbetare som inte passar in i de rådande normerna för hur en kollega ser ut och lever. Jobbsökande med funktionsnedsättning, jobbsökande som lever eller vill leva på andra sätt än i heterosexuell tvåsamhet, jobbsökande som talar på ett sätt som avslöjar att de inte har svenska som modersmål – alla riskerar de att sorteras bort trots att de kanske är de som bäst klarar arbetsuppgifterna. Och trots att arbetsgivaren inte vill diskriminera.

Anställda på dagensarbetsplatser måste kunna kommunicera och samarbeta. Men när vaga begrepp som

»social kompetens« används i kravprofiler lämnas stort utrymme för tolkning. Det är viktigt att det inte blir liktydigt med att »smälta in« genom att vara som alla andra. Andras fördomar mot en man i klänning eller en kvinna i huvudduk kan inte få avgöra vem som platsar på jobbet.

I tider när de flestaarbetsplatser är satta under hård press kan tankemönster som leder till diskriminering förstärkas. Att anställa någon som kan ha andra behov och krav på sin arbetsplats kan ses som ett risktagande. Och den som talar svenska med brytning kan mötas av misstro inför sina kunskaper och förmågor på andra områden – något den som pratar en skånsk dialekt inte ställs inför.

Det är viktigt att vara klar över vilka krav som arbetet faktiskt ställer exempelvis vad gäller svenskt uttal och grammatik. I detta nummer av ST  Press diskuterar några representanter för statliga arbetsgivare just detta. De för kloka resonemang: det viktiga är att man kan göra sig förstådd och gränsen går där det påverkar säkerheten. De är också vaksamma på risken att fördomar styr: »Många blandar tyvärr ihop det här med brytning med förmågan att förstå«, säger David Mesch, ansvarig för rekrytering i Kriminalvårdens region mitt.

Det enda som kan säkerställa en professionell och rättvis rekrytering är kunskap och ett målmedvetet arbete för att göra rätt.

Här kan också facket bidra. TCO har gett ut en lättläst skrift om hur man kan jobba när någon ska anställas, Rekrytera utan att diskriminera. Dess viktigaste lärdom är att tydligt definiera vad man letar efter och låta detta, och bara detta, styra besluten. Utifrån den principen ges åtskilliga konkreta råd för en bra anställningsprocess – exempelvis att inte ta med krav som inte är relevanta för tjänsten och att hålla strukturerade intervjuer där alla sökande får samma frågor.

Sådana råd kan förhoppningsvis bidra till fler kloka rekryteringsbeslut. Så att den som är bäst för jobbet faktiskt också får det.

Alexander Armiento

chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA