De unga måste vinnas
Svaga fack med färre medlemmar betyder svagare löntagare och sämre arbetsförhållanden. Därför gäller det att ge dagens unga goda anledningar att bli medlemmar.
Larmrapporterna duggar tätt inom fackföreningsrörelsen.
Sjunkande medlemstal – ja, rekordstora ras – får experter att varna för att den svenska modellen är hotad. Särskilt bekymmersamt är det att allt färre unga människor väljer fackligt medlemskap.
När facket tappar i styrka, minskar dess möjligheter att få igenom medlemmarnas krav – i samhällsdebatten, i centrala avtalsförhandlingar och på arbetsplatsen. Det riskerar att bli en negativ spiral.
Dess riktning förskräcker. I länder där facken är svaga regleras arbetsmarknaden med osmidig lagstiftning i stället för kollektivavtal, och förhållandet mellan parterna präglas inte sällan av stridigheter. Men viktigast av allt: där råder ofta dåliga villkor för löntagarna.
Det finns alltså all anledning för dagens medlemmar att söka vinna nya generationer för den fackliga idén. Och alla kan hjälpa facket att bevara och stärka sitt inflytande. Genom att berätta om vad facket gör för nytta och varför man valt att bli medlem kan man övertyga sina arbetskamrater. Men för att lyckas gäller det också att förstå skälen att stå utanför. Flera sådana skäl förs fram när ST Press i detta nummer låter unga oorganiserade komma till tals.
Många ser helt enkelt inte poängen med ett medlemskap. Några räknar med att kunna företräda sig själva. Andra känner över huvud taget inte till vad facket gör – och har kanske intrycket att de fackliga företrädarna mest sitter i meningslösa möten med arbetsgivaren.
Åtskilliga ser dessutom det nuvarande jobbet enbart som ett kort stopp på karriärresan. Ibland finns en uttalad önskan att söka sig vidare, minst lika ofta är det en nödvändighet eftersom anställningen är tidsbegränsad. Snarare än att lägga kraft på att förbättra situationen på plats riktas blicken mot framtida arbetsplatser.
Några konstaterar också att facket gjort en viktig insats som förhandlat fram bra kollektivavtal – men ser inte det som ett argument för att själv bli medlem. Man kan vara positiv till resultatet utan att för den skull vilja inordna sig i kollektivet och betala avgiften.
Ska facket kunna fortsätta att försvara de anställdas intressen krävs det att dagens unga ser goda anledningar att gå med. Just nu drar en bred facklig offensiv igång för att visa på värdet av kollektivavtal. Det är tydligt att det dessutom krävs att facket kan förklara att kollektivavtalen bygger på att facket representerar en bred majoritet på arbetsplatsen.
Och utöver att erbjuda stödmedlemskap i den svenska modellen måste facket visa på en direkt nytta, genom att tillhandahålla ett konkret stöd i de situationer som unga står inför på arbetsmarknaden. Mycket görs redan i dag. Men verktygen måste vässas. Det handlar om att erbjuda de bästa vägarna till utveckling i arbetet och inflytande på jobbet. Både för den som har en stark position och för den som har en svag.
För att nå dit krävs lyhördhet för behoven hos dem man försöker vinna. Alla nyanställda på ST-arbetsplatser måste få frågan om de vill vara med i facket. Men den bör också föregås av en annan fråga: »Hur kan facket hjälpa dig att förbättra din arbetssituation?« Då blir sannolikheten mycket större att erbjudandet antas.
Alexander Armiento
chefredaktör
Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.