De blåser till strid

LEDARE: FACKLIGT2005-05-11

Arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv går till generalangrepp mot svensk fackföreningsrörelse som utmålas som alltför maktfullkomlig. De vill kväsa facket och begränsa konflikträtten.

Av:  Jan-Åke Porseryd

Facket har för stor makt. Det är för aggressivt och äventyrar jobben och välfärden.
Åsikterna kommer från näringslivets arbetsgivar- och intresseorganisation Svenskt Näringsliv. I en ny rapport Den svenska modellen har kantrat öser organisationen ilska och avsky över den svenska fackföreningsrörelsen.

För att kväsa facket kräver man nu lagändringar och inskränkningar i konflikträtten.

Arbetsgivarna tycker att facket har ett överläge och att det i dag är för enkelt att genomföra konfliktåtgärder. Vi har inget att sätta emot, klagar de.

Avtalsförhandlingarna om löner och allmänna anställningsvillkor sker numera så gott som helt på fackens villkor, menar Svenskt Näringsliv oblygt.

Det är som om organisationen talar om en helt annan verklighet än den svenska. I den svenska verkligheten bestämmer i själva verket arbetsgivaren nästan allting – från löner till företags överlevnad. Utan att blinka lägger storföretag som Ericsson och Electrolux ned verksamhet i Sverige och sparkar ut tusentals människor i arbetslöshet.

Vad arbetsgivarna vill med sitt sanslösa angrepp är naturligtvis ett totalt systemskifte på arbetsmarknaden.

Svenskt Näringsliv vill lagvägen förbjuda sympatiåtgärder och vill införa förbud om blockader mot arbetsplatser där facket saknar medlemmar. Tvångsskiljedom ska tvinga parterna till ansvarsfulla avtal och lagfästa regler ska begränsa en konflikts omfattning.

Förslagen skulle, om de blir verklighet, stoppa fackens möjligheter att åstadkomma kollektivavtal för anställda vid utländska företag som vid det lettiska skolbygget i Vaxholm.

Förslagen är inte bara ett angrepp på kollektivavtalen, utan riskerar också att helt eliminera dem på delar av arbetsmarknaden.

Fackens möjligheter att arbeta för löntagarnas bästa försvåras. I slutändan hotar en arbetsmarknad med fri prissättning på arbete.

I argumentationen för sina lagförslag gör Svenskt Näringsliv olustiga angrepp mot enskilda fackförbund, som agerat för att tillvarata löntagarnas intressen.

Inte minst LO-förbundet Seko utmålas som en fara för jobb och välfärd för ett antal högst respektabla fackliga stridsåtgärder inom bland annat Vägverket, Banverket och Posten (områden där även ST har stora medlemsgrupper).

Svenskt Näringsliv blåser alltså till strid med vice vd:n Jan-Peter Duker som galjonsfigur.

Med nye vd:n, förre moderatpolitikern Urban Bäckström, blir det knappast någon lindring av den anti-fackliga kampanjen.

Löntagarfientliga förslag från EU som tjänste- och arbetstidsdirektiven. Arbetsdomstolens beslut att låta EU-domstolen pröva den svenska arbetsrätten. Löneavtal, där facken pressas att acceptera mer av individuella inslag, och som naggar kollektivavtalen i kanten.

Allt utgör hot mot facklig verksamhet och löntagarnas intressen.

De fackliga organisationerna har onekligen ett styvt framtida arbetsbeting.

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA