Bidra med din kunskap
Erfarenheter från dem som ska omsätta politiken i praktik behövs i den politiska debatten. Alla vinner på att statens anställda tar chansen att dela med sig av sina insikter.
Valrörelsen är inne i sitt intensiva slutskede. Partiledarna debatterar, utfrågas och chattar och över hela landet försöker valarbetare övertyga osäkra väljare. Kanske har du redan bestämt dig för vem som får din röst – kanske tvekar du ännu.
Oavsett vad du tycker och tänker, kan du göra en viktig insats för demokratin genom att berätta om din verklighet och ställa frågor till politikerna utifrån dina erfarenheter.
Just STs medlemmar besitter viktig kunskap om vad olika politiska beslut leder till – kunskap som alla väljare har nytta av. Genom sin roll har de som arbetar på statens och medborgarnas uppdrag unika insikter i de frågor som valet gäller. De jobbar med sjukförsäkringen och med att få arbetslösa i arbete. Tar in skatter och upprätthåller rättssystemet. Ser till att tåg och flyg går och att vägnätet fungerar. Arbetar med högre utbildning och forskning. Granskar och utövar tillsyn inom en mängd områden. Och mycket mer. Kort sagt: De verkställer politiska beslut. Och får på så sätt Sverige att fungera.
I sin yrkesutövning ska statens anställda vara opartiska. Det betyder inte att de inte får ha synpunkter på den förda politiken och det politiska ledarskapet. Tvärtom har myndighetsanställda en grundlagsskyddad meddelarfrihet som säkrar deras rätt att påtala missförhållanden. Det är en signal från lagstiftaren om hur viktiga deras röster är i samhällsdebatten.
Sveriges befolkning avgör snart vilken politisk linje landet ska följa de närmaste fyra åren. För att göra ett upplyst val behöver väljarna få del av de insikter som finns bland dem som omsätter politiken i praktik.
Sådana vittnesbörd kan framföras gemensamt, via en stark facklig organisation. I mängder av frågor har ST gjort ett viktigt arbete med att granska och utvärdera både tidigare beslut och förslag för framtiden.
Men det finns ett värde i att också personliga berättelser kommer i ljuset på valkampens olika arenor. I dessa dagar saknas inte forum: telefonväkterier, torgmöten, insändarsidor och sociala medier är bara några exempel. Genom att berätta om sina egna erfarenheter av vad som fungerar och inte fungerar kan statens anställda bidra till en kritisk granskning av de politiska programmen. Och kanske till och med, i sista stund, påverka dem.
Ett annat viktigt bidrag till debatten är att tydliggöra rågången mellan politik och myndighetsutövning. När medarbetare får klä skott för beslut som fattats av riksdag och regering kan den som har kännedom om reglernas utformning göra en insats genom att klargöra vem som bär ansvaret. Särskilt viktigt är det att säga ifrån när politiker själva försöker smita undan konsekvenserna av sina beslut genom att skylla på förvaltningen.
Debatten upphör givetvis inte heller på valdagen. Efter valet ska löftena genomföras, men både detaljer och tillvägagångssätt kan påverkas. Och med tiden kommer nya förslag, som också de förtjänar kritisk granskning.
De som arbetar på statens och medborgarnas uppdrag har allt att vinna på att vara aktiva i samhällsdebatten. I valrörelsen – och vid alla andra tidpunkter.
Alexander Armiento
chefredaktör
Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.