Alexander Armiento: Chefer måste få möjlighet att utöva ett gott ledarskap
Chefer som saknar rätt förutsättningar för att utöva ledarskap blir dåliga chefer. Deras arbetsmiljöproblem blir därmed även medarbetarnas arbetsmiljöproblem. Därför är det en viktig uppgift för både fack och arbetsgivare att bevaka att chefer har en rimlig arbetssituation.
I många statliga verksamheter är det tyvärr inte så. I STs senaste arbetsmiljöundersökning svarade 77 procent av cheferna att de har hög eller mycket hög arbetsbelastning, och nästan lika många att de ofta känner sig stressade till följd av arbetet. En majoritet ansåg att deras arbetsbelastning ökat de senaste två åren.
Det är inte överraskande. Chefer och deras fackliga företrädare beskriver i detta nummer av Publikt hur nya krav och arbetsuppgifter ständigt tillkommer. Cheferna får allt större ansvar för att förmedla information, säkerställa att processer följs och dokumentera arbetet. Parallellt med den utvecklingen har möjligheten att få administrativt stöd blivit sämre när organisationerna slimmats.
Snabba förändringar – i den statliga sektorn ofta resultatet av en ryckig politisk styrning – fordrar också ständig anpassning till nya påbud och mål. ”Cheferna som arbetar närmast verksamheten får varje vecka många styrsignaler från olika håll i verksamheten som de ska prioritera bland. Det är en mycket svår och stressande situation”, konstaterar Thomas Åding, avdelningsordförande för ST inom Försäkringskassan, i Publikts artikel.
Att många anställda nu jobbar på distans i stor utsträckning ställer ytterligare krav på ledarskapet. Många chefer vittnar om att det i dag tar mer tid och kraft i anspråk att få kommunikationen att fungera och säkerställa en god arbetsmiljö.
Det finns tecken på att statliga arbetsgivare har börjat uppmärksamma ledarskapsfrågor. Flera myndigheter har undersökt och analyserat chefernas förutsättningar. På Försäkringskassan har det lett till ett arbete med att tydliggöra chefsrollen, och andra arbetsgivarföreträdare berättar om liknande initiativ.
Det är lovvärt, men det är viktigt att det inte stannar vid vackra ord och en klapp på axeln, alltmedan cheferna får fortsätta att kämpa med en växande mängd arbetsuppgifter. Det behövs konkret förändring – exempelvis färre medarbetare per chef, förbättrat administrativt stöd och hårdare prioriteringar av informationsflödet och dokumentationskraven.
Ett annat sätt att göra chefernas vardag enklare är att förbättra villkoren för alla anställda på arbetsplatsen. Då blir det lättare att rekrytera och behålla kompetenta medarbetare och upprätthålla en god arbetsmiljö. För på samma sätt som chefernas arbetsmiljöproblem blir medarbetarnas arbetsmiljöproblem, gäller också det omvända.
Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.