Resa i Europa blev seriealbum
Läsarens privilegium är att få följa med, att gömd få sitta i en kavajficka, titta upp och tjuvlyssna. Läsarens lycka är att sitta hemma i bekväma fåtöljen och samtidigt resa runt i världen, kunna besöka döda, lära känna främlingar, spana in i okända människors tankar. Jag undrar ofta hur jag skulle klara mig utan böcker. Så ensam jag skulle vara.
- Drömmen om Europa av Fabian Göranson är en serieroman om en lång resa. Fabian och hans vän Daniel reser med tåg och försöker hitta själva essensen av Europa. Göranson är väl påläst och omvandlar sin kunskap till möten med intressanta personer på olika barer och andra platser långt från turiststråken. Jag gillar att få hänga med och lyssna. Han anstränger sig verkligen för att gå ifrån alla schabloner och med tecknarens ögon får vi se bakgatorna, soporna och tiggarna, men också spana lite på den lockande subkultur som är del av varje storstads själ. (Galago)
- Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg ger en plågsam upplevelse, så är det. Men i mörkret, träcken och mörka sjön finns förstås också ett skimmer, som går att känna igen från Stridsbergs andra texter. Det finns helt enkelt mer skönhet i en dunkel dag än i fullt solsken.
Vi går mot döden var vi går och suget mot undergången känns mycket påtagligt. Språket är precis så avvägt och vackert att romanen skulle kunna handla om vad som helst och ändå fånga sin läsare. Nu är det så att det handlar om ett lik av en kvinna, och kvinnans röst hörs och hon berättar sin historia och genom den får alla sneda krokiga haltande arma ett slagsupprättelse. (Albert Bonniers förlag) - Transit av Rachel Cusk är den andra romanen av samma författare som jag läst och skrivit om denna höst. Först bläddrar jag lite uttråkad och okoncentrerad, tänker att jag kanske ska välja en annan bok att skriva om. Så kommer det som en våg som jag bara sugs in i, jag vill läsa om, börja från början, stryka under meningar, prata med någon om de människor som författaren Faye möter i sitt nya liv i London. Detta är läsning för alla som gillar att tjuvlyssna på bussen, som kan tycka att den vardagliga grannen är intressant, för alla som vill veta mer om den polske byggjobbarens liv, eller om den hittills ganska anonyma man som uppvaktar vår författare. Men det bästa är ändå skildringen av de upproriska barnen som ska äta gourmetmiddag med Fayes kusin. Hurra vilken bok, en ny älskling! (Albert Bonniers förlag, översättning Rebecca Alsberg)
Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i Publikt.