Mellan giganterna i pingströrelsen

KULTUR: SANNA TÖRINGE2003-12-02

Somliga böcker ger upphov till pågående samtal. Hemma hos mig har vi i ett par månader mer och mer upphetsat talat om varumärken och svältlöner i takt med att vi har läst kapitel efter kapitel i Naomi Kleins No Logo.

Det är en bok för alla som vill veta mer om sin samtid och om livet i världen. Den är skriven av en kanadensisk författare.

Ibland kan man tröttna på alla referenser till företag och händelser som är specifika för Kanada eller USA, men klädmärkena Tommy Hilfinger och Ralph Lauren känner vi till och Nikes gympadojor och Microsofts dataprogram…

De stora varumärkena breder ut sig som hydror och gamla ägandestrukturer gäller inte längre. De olika delprodukterna tillverkas långt, långt borta på platser där inga fackföreningsavtal gäller, där arbetare tvingas sova på golvet på sin arbetsplats, där de har svältlöner – utan både övertidsersättning och sjukförsäkring.

På så sätt behöver ingen, utom lokala småbossar, få blod på sina händer när leksaksfabriker i Thailand brinner ner och människor brinner inne på grund av farliga lokaler, där inga skyddsombud någonsin satt sin fot.

Ingen behöver heller känna till hur det ser ut i Nikes skräckfabriker i Indonesien eller veta om att det är barnarbetare som syr de små dockkläderna till Barbiedockorna.

Naomi Klein är rolig, klipsk och lagom distanserad till det hon skriver om. Viktigast är att hon både beskriver dagsläget och visar på en protestvåg som växer sig allt starkare.

För det är klart att inga rejäla människor vill ha kläder som är tillverkade av människor som lever som slavar.

Det är roligt att kunna följa en författares väg till sitt stoff, till det material han bygger sitt verk på. Per Olov Enquist redovisar, och det är oväsentligt om det är fiktivt eller ej, hur han börjat nysta i pingstpastor Lewi Pethrus liv.

I början av romanen Lewis resa anknyter han till platsen Christiansfeld, där hans förra bok Livläkarens besök delvis utspelar sig.

En man som heter Efraim Markström ska begravas och genom att följa hans livstråd bakåt, hamnar Enquist i väckelserörelsen och hetluften mellan de båda ledargestalterna Lewi och Sven Lidman.

Den stackars Efraim står mitt emellan de två giganterna. Genom honom kan vi förstå delar av det politiska spel och ideologiska svek som förändrade pingströrelsen från en socialt engagerad väckelserörelse, som arbetade för de fattiga, till en rik storindustri.

Böcker:

Naomi Klein: No Logo

(Översättning: Ganuza Jonsson&Tor Wennerberg. Ordfront)

Per Olov Enquist: Lewis resa

(Norstedt)

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA