»Kulturman« får Nobelpriset

KULTUR: FILM2018-11-20

Film- och streamingtipsen bjuder denna gång på romantik under det kalla kriget, religiös homofobi och traumatiserade soldater, men vi inleder med en pilsk Nobelpristagare i litteratur. 

Av:  Fredrik Sahlin
  • The Wife. Den svenska regissören Björn Runges internationella debut kunde inte vara mer vältajmad. Glenn Close spelar kvinnan vars man i dramats början tilldelas Nobelpriset i litteratur – en man som inte bara är själva sinnebilden för en »kulturman« som inte kan hålla fingrarna i styr, han har heller inte helt rent mjöl i sin författarpåse. En stilig, välspelad och stramt hållen historia som får premiär lagom till det historiska ögonblick då nämnda pris inte delas ut. (Bio 7/12)
  • Cold war. Såg du det polska, förbålt vackra, nunnedramat Ida från 2013? Om inte, gör det genast, och följ sedan upp med denna kalla krigetromans, regisserad av samma filmskapare, Pawel Pawlikowski. Gudabenådat bildarbete i en rak och kort hållen berättelse om kärlekens slingrande vägar, över stora delar av Europa och under den sovjetiska statens förtryck. Pawlikowski fick helt välförtjänt regipriset på festivalen i Cannes. (Bio 16/11)
  • Boy Erased. För några veckor sedan kom indyfilmen The Miseducation of Cameron Post, ett drama där en lesbisk tjej av sina religiösa föräldrar skickas till ett läger för att hennes homosexualitet ska »botas«. Ämnet är hett i USA just nu och här kommer ännu en film, med i princip samma story, förutom att det här rör sig om en 18-årig kille – och att det denna gång är stora namn bakom och framför kameran, bland annat Nicole Kidman som den raderade pojkens mamma. Okej, lite sentimentalt är det allt, men annars angeläget (enligt filmen tvingas årligen tiotusentals unga amerikaner på liknande »räddningsläger«), finstämt och oväntat nyanserat. (Bio 16/11)
  • Homecoming. En amerikansk tv-serie som jag i skrivande stund bara sett fyra avsnitt av, men som växer för varje titt, så jag dristar mig till att rekommendera den ändå. Julia Roberts spelar här en terapeut som jobbar för ett företag specialiserat på att rehabilitera krigsveteraner. Ganska snart anar man dock att allt inte står helt rätt till. Mer ska inte avslöjas, förutom att det är en kreativt berättad sak, som växlar tids- och bildperspektiv på ett inspirerat och spännande vis. (Amazon Prime Video)



Fredrik Sahlin,

filmrecensent och journalist

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA