”En bra mellanchef är lika krävande uppåt som nedåt i organisationen”, säger Augustin Erba, som i sin bok porträtterar en man som tvingas genomföra ledningens idéer om kontorslandskap.
Bild: Sara Mac Key
”En bra mellanchef är lika krävande uppåt som nedåt i organisationen”, säger Augustin Erba, som i sin bok porträtterar en man som tvingas genomföra ledningens idéer om kontorslandskap.

Han skildrar chefsjobbets utmaningar

KULTUR: ROMAN2022-03-24

Augustin Erbas nya roman är en komedi om mellanchefen Walter, som får tampas med facket när han ska sjösätta ledningens förändringsplaner – ett öppet kontorslandskap.

Av:  Birgitta Haglund

I de skildringar som finns av chefer i litteraturen beskrivs de ofta som ondskan själv, att de försöker sabotera för sina medarbetare”, säger författaren och journalisten Augustin Erba.

I romanen Den unge Walters lidanden vill han nyansera bilden av chefer och skildra en chef som försöker göra sitt bästa, men som drabbas av de svårigheter som en stor organisation har. Han säger att han vill visa ”att chefer också är människor”.

– Det är lätt hänt att folk glömmer bort det. Det finns ett otal dåliga chefer, det vet vi alla, men det finns också väldigt många bra chefer och det finns framför allt chefer som vill göra bra ifrån sig men som inte lyckas, därför att det är svårt att vara chef, säger Augustin Erba, som själv under många år jobbade som mellanchef på Sveriges Radio.

I dag är han redaktör på Dagens Nyheter och skriver också kåserier i tidningen. Vi träffas på ett fik i DN-skrapan i Stockholm, där det kanske passerar en och annan Walter.

Mot sin vilja blir romanens Walter befordrad från chef på ett lokalt kontor till mellanchef på huvudkontoret för en stor bankkoncern. På sitt nya jobb får han ett i dag inte särskilt ovanligt uppdrag, som visar sig bli knivigt – att förvandla avdelningen till ett öppet kontorslandskap. Det låter kanske torrt, men Augustin Erbas roman har en lågmäld humor, som kommer smygande och som gränsar till det tragiska.

Att ta ett steg uppåt i hierarkin är inget som Walter själv strävar efter. Han byter från en arbetskostym som han fyller ut väl till en som han nästan drunknar i.

– Han tycker inte att han har tillräckliga kunskaper för att axla tjänsten som mellanchef på huvudkontoret, och blir stressad av att försöka visa framfötterna i den här mer konkurrensutsatta miljön, förklarar Augustin Erba.

Dessutom lider Walter av hälsoångest och av att relationen med sambon Anna är på väg utför, delvis beroende på hans oro och hans ständiga vårdbesök. Hans tankar om sig själv är inte direkt höga: ”Om människorna omkring mig såg mig för den jag är skulle de spärra in mig.”

– Han famlar sig fram i tillvaron med sina personliga utmaningar. Han är ju väldigt medveten om sina olika kroppsliga symtom, konstaterar Augustin Erba.

Varför valde du det temat?

– Jag bygger alltid mina böcker på självbiografiska inslag och saker som jag själv bekymrar mig över. Här finns det tyvärr likheter mellan Walter och mig.

 

I sin bok har Augustin Erba tagit avstamp i två klassiker, och inleder med ett citat ur Molières Den inbillade sjuke, som handlar om en hypokondrisk man. Titeln Den unge Walters lidanden blinkar givetvis till Goethes roman om Werther och hans olyckliga kärlek till Lotte.

– Jag tyckte det var roligt att modernisera den kärlekshistorien – vad är det som plågar en Werther i dag?

Medarbetarna på Walters avdelning spjärnar emot den förändring som arbetsplatsen står inför. Motståndet kommer inte minst från facket, representerat av Camilla, som anser att arbetsmiljön kommer att försämras. Hon är inte direkt någon av Walters favoriter på jobbet. Men Augustin Erba betonar hur viktigt det är som chef att ha facket med på tåget vid förändringsarbete.

– Det handlar om att skapa ett fungerande samarbete, hitta kompromisser och vägar framåt.

Augustin Erba har haft en arbetsledande position under större delen av sitt yrkesliv.

– Det är väldigt roligt när man får grupper att fungera väl ihop och får medarbetarna att trivas. Det handlar mycket om att lyssna på det som de tycker är viktigt, ge dem chanser att prova på nya uppgifter och roller.

Det svåraste men också det roligaste med att vara chef är att genomföra förändringar och utveckla verksamheten, menar han. Som mellanchef blir man länken mellan dem som jobbar ”på golvet” och sina egna chefer längre bort från verksamheten.

Kommer inte mellanchefen ofta i kläm?

– Nja, en bra mellanchef är lika krävande uppåt som nedåt i organisationen. Om man bara har försett sina egna chefer med korrekt information så är de order man får uppifrån ofta ganska bra och genomförbara.

I romanen har en konsultfirma sålt in idén om att lätta upp arbetsplatsen med ett pingisbord. Det är en detalj som Augustin Erba hämtat från det verkliga livet.
Bild: Sara Mac Key
I romanen har en konsultfirma sålt in idén om att lätta upp arbetsplatsen med ett pingisbord. Det är en detalj som Augustin Erba hämtat från det verkliga livet.

Som författare är Augustin Erba väldigt förtjust i existentiella teman: ”Varför är vi här, vad ska vi göra av vår tid, hur ska vi förhålla oss till livet och till varandra”, som han sammanfattar det.

Hans tre tidigare romaner beskriver han som dramer, i denna står alltså komedin i centrum. Men han vill inte att det ska kännas flåsigt, med skämt staplade på varandra.

– Ett bra skämt får oss att se saker i nytt ljus och upptäcka det absurda som vi faktiskt gör. Humor kan ta något som vi är överens om är helt normalt och få oss att undra om det verkligen är det.

När Augustin Erba vid ett tillfälle besökte ett bankkontor blev han ombedd att sätta sig vid ett pingisbord för att diskutera sina ärenden.

– Där satt vi och skulle ordna bank-id åt mina barn. Då tänkte jag att det här är typiskt för vår tids absurditet.

Den bilden tog han med i sin roman, där en konsultfirma har sålt in idén om att lätta upp arbetsplatsen med just ett pingisbord, vilket i sin tur leder till Walters befordran och de kommande utmaningarna.

– Jag hoppas att både den som stretar på ett kontor och den som absolut inte vill jobba på ett sådant ska kunna läsa den här boken och känna: ”Ja, så här är det”, säger Augustin Erba.

Skriver kåserier och romaner

Augustin Erba har tidigare gett ut romanerna Ensamhetens broar, om civilkurage, familjekrönikan Blodsbunden och kärlekshistorien Snöstorm. Han har även medverkat i tre antologier. I grunden är han nyhetsjournalist och har jobbat på Sveriges Radio som mellanchef, bland annat på Ekot, med humorprogram och som producent för Sommar i P1. I dag är han redaktör och kåsör på Dagens Nyheter.

Den unge Walters lidanden kommer ut den 29 mars på Albert Bonniers förlag.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA