I en främmande värld

KULTUR2005-11-30

Det hamras vilt på tangenterna, skratt och besvikna utrop avlöser varandra. På skärmen ligger till slut en drake dödad, och segrarna samlas för att plundra liket.

Vi är inne i World of Warcraft, ett datarollspel som sedan november 2004 tagit den rika världens ungdomar med storm. Speltillverkaren Blizzard uppger att man i dagsläget har 4,5 miljoner abonnenter.

Två av dem är mina söner: Nisse, 20 år, och Olle, 16 år. När de loggat in i spelet är de irriterande okontaktbara, och det händer att middagar måste skjutas upp för att spelarna är mitt i en strid. Vad det är som gör World of Warcraft så fängslande?

– Rollspelen har en extremt välavvägd balans mellan ansträngning och belöning, framhåller Peder Stenberg, doktorand i etnologi vid institutionen för kultur och medier, Umeå universitet.

– Man får kickar och självförtroende av att klara utmaningarna. Och man får ett socialt samspel genom samarbetet med andra spelare.

World of Warcraft, gemenligen kallat WoW, (»våvv«) spelas online på någon av de servrar som Blizzard håller med. Det betyder att man kan stöta på vem som helst av de tusentals personer som för tillfället är inne i spelets vidsträckta landskap på den servern.

Två läger i krig

I bokhandeln finns strategihandböcker och atlaser över WoW. Warcraft-världen har också sin egen skapelseberättelse och historia. Däri förklaras hur det gick till när de två lägren i WoW, Horde och Alliance, skapades.

Dessa befinner sig nu i ett halvt krigstillstånd. De talar olika språk och kan inte kommunicera med varandra. Som spelare ansluter du dig till endera lägret, och måste vara särskilt vaksam när du möter någon från det andra.

– Men det är inte alltid man slåss, förklarar Nisse, som är med i Alliance. Det finns ett skärmfoto, ett screenshot, där lägren sitter tillsammans vid en stor brasa. Och en gång blev jag hjälpt av en Horde när jag var illa ute med en drake.

När du loggar in i WoW för första gången bestämmer du vem du ska vara i spelet: namn, läger, kön, ras, klass och eventuellt yrke (se ”Karaktärerna” längre ned). Du kan till exempel välja att spela ett kvinnligt Horde-troll som är jägare men också ingenjör.
Vad man än väljer är man ofrånkomligen ynkligt svag. Man är på level 1, den lägsta nivån. Den första uppgiften är att döda några kaniner, få hudarna garvade och göra sig ett par byxor.

Genom att döda monster får spelaren såväl högre level som magiska föremål och Guld, den virtuella valutan. Föremålen underlättar det fortsatta stridandet, och Guldet kan man använda för att köpa till exempel en bättre sköld på marknadsplatser och i städernas auktionshus.

Man kan också få hjälp av andra spelare.

– En krigare som nått level 10 kan söka råd av andra som spelat längre och nått en högre level. Hjälpsamheten är slående, anser Peter Zackariasson, spelforskare vid Umeå universitet.

Gillen med egna hemsidor

I datarollspel finns inget mål och inget slut. Drivkraften är att man bygger sin figur till en kraftfull, välutrustad och respekterad individ som kan möta alla faror. För att nå den högsta nivån, level 60, krävs dock direkt samarbete mellan spelarna.

Det kan ske i gillen, som är fasta spellag. Gillena har ofta egna hemsidor med diskussionsforum, spelscheman, och kanske redigerade filmsekvenser från den senast vunna bataljen.

Nisse är med i gillet Illuminators, där så gott som alla hundratalet medlemmar har uppnått level 60. Alla talar svenska, vilket är ovanligt – oftast är samtalsspråket engelska. Det är ett bra gille, anser han, till skillnad från vissa andra.

– Det finns jättegillen som tar in vem som helst, och där finns en hel del rötägg. Det finns även en del extrema Hordegillen som dödar alla Alliance när de ser dem, och de har också dåligt rykte.

Lek med könsidentiteter

Båda mina söner har valt att spela kvinnofigurer.

– Jag är alv, och jag tänker mig alven som en kvinna, förklarar Olle.

Enligt Peder Stenberg, som djupintervjuat spelare, är det ganska vanligt att pojkar och män spelar kvinnor.

– Många tycker att det är visuellt intressantare att vara kvinna, säger han.

Andra tycker att de får nya perspektiv på kön. Men vissa agerar stereotypt, hjälplöst och flirtigt, för att få saker gratis av andra spelare.

Denna lek med identiteter är en intressant aspekt av spelandet, anser han.

Leken blir än mer avancerad av att spelarna kan ha flera karaktärer, även om man bara kan spela en i taget.

– Jag brukar spela min krigare väldigt blodtörstigt, berättar Nisse. Det är pang på, och så får det bära eller brista. Men min magiker är väldigt rädd om sitt eget skinn. 

Samtal mellan spelarna förs normalt via chat, textremsor som visas på en liten del av skärmen.

Det gäller att vara kvicktänkt och snabb på tangenterna för att hänga med, och man behöver också använda de många förkortningar som florerar, till exempel wtb=want to buy, plz=please, lfg=looking for group.

Det finns flera chatkanaler, med olika räckvidd. En är till för att whispra, »viska« till en enda person.

Man kan »skrika« i chatten genom att enbart använda stora bokstäver, versaler.

– Men det är inte så populärt att vara skrikig, och många gillen har regler mot användandet av versaler, berättar Peter Zackariasson.

Karaktärer till salu

Något som inte heller gillas i World of Warcraft är fusk. I hederskodexen ingår att alla ska kämpa sig upp på lika villkor.

– Om någon gör ett fel, kan de få höra glåpord som »har du köpt din karaktär på e-Bay?«, säger Peter Zackariasson.

Men går det att »köpa sin karaktär« på e-handelsplatsen e-Bay? Jodå, det går att köpa både karaktärer och Guld, den spelvaluta som spelarna behöver i många situationer.

I låglöneländer finns sweat shops där de anställda arbetar i skift för att spela fram figurer till en viss level. Sedan säljer företaget figurerna på nätet. Det finns också företag som erbjuder sig att spela din karaktär när du själv är på semester.

Marknadskursen för den virtuella valutan är just nu en Guld för något under en krona, enligt Peter Zackariasson. Försäljarna gör till och med reklam för sig inne i spelet.

– Man får ofta chatt från folk som inte kan engelska och vill sälja guld, säger Nisse.

Speltillverkaren Blizzard accepterar inte handeln, och har stängt av många spelare av den anledningen.

Problem med fusk och ojust uppträdande diskuteras på de många WoW-forumen på nätet, inklusive Blizzards egen forumsida. På det senare svarar företaget också på klagomål om spelet, exempelvis gällande inbyggda fel.

Men ibland reagerar Blizzard inte tillräckligt snabbt. Då kan det gå som det gick när gnomerna protesterade, en händelse som sedermera kom att kallas The Gnoom Tea Party.

Bakgrunden var att många spelare i klassen krigare var missnöjda med att deras specialslag inte fungerade. De skapade då tusentals gnomkaraktärer, som gick in till huvudstadens centrum samma tid varje dag i en vecka och minglade runt.
Den tekniska effekten blev att spelet gick mycket trögt för alla andra spelare som var inne på de berörda servrarna.
Blizzard förbättrade sedan situationen för krigarna.

– Det är utmaningarna som får mig att spela World of Warcraft, slår min yngste son Olle fast. Det är kul att träffa andra spelare, men jag gillar att ta mig an saker på egen hand. Samtidigt umgås jag med mina kompisar på chatten.

För hans storebror Nisse, som avancerat längre i spelet, är tjusningen av lite annat slag.

– Själva poängen för mig är att alla gör sitt yttersta för laget och att vi vinner som ett lag. När vi slog en boss senast hade vi arbetat i två månader på det och fick gratulationer överallt ifrån. Det blev lite happening på servern!

En Hordejägare jagar en kvinnlig gnom i World of Warcraft. Jägaren har husdjur som hjälper honom – här en varg. 
Den lilla katten tillhör också någon, men är  bara med för nöjes  skull.
En Hordejägare jagar en kvinnlig gnom i World of Warcraft. Jägaren har husdjur som hjälper honom – här en varg. Den lilla katten tillhör också någon, men är bara med för nöjes skull.

Fakta World of Warcraft


Karaktärerna

Inom Alliance finns raserna människor, dvärgar, gnomer och nattalver. Horde befolkas av orcher, troll, odöda och tauren. Alla raser har sina egenskaper, till exempel är de tjurliknande tauren fredliga
och visa. De lever i samklang med naturen och tror på andar.

Spelaren väljer ras och sedan klass: magiker, jägare, schaman, krigare, druid, präst, svartmagiker, rouge (ung lönnmördare) eller paladin (riddarliknande). Till varje klass knyts specifika förmågor.

Därutöver kan man ta sig ett yrke. Några vanliga yrken är smed, alkemist, ingenjör, skräddare, gruvarbetare och örtsamlare.

Spelekonomi

Spelet World of Warcraft kostar 400–500 kronor i affären. Sedan betalar man 100 kronor i månaden för ett spelkonto. Med 4,5 miljoner konton, den siffra som tillverkaren Blizzard uppger, får företaget in en halv miljard kronor i månaden enbart för kontoavgiften.

Blizzard arbetar nu med en utvidgning av World of Warcraft för att förlänga spelets kommersiella livslängd.

Spelberoende

Dataspel stimulerar hjärnans belöningssystem, som är intimt förknippat med signalsubstansen dopamin. Därför kan intensivt dataspelande leda till ett »beroendeliknande tillstånd«, anser överläkare Per Hamid Ghatan vid Karolinska Institutets institution för klinisk neurovetenskap. Att han inte vill göra en direkt parallell till droger och beroende beror på att det ännu inte finns tillräckligt med fakta kring
datorspelande.

Enligt en undersökning beställd av den ideella föreningen Fairplay spelar uppemot 75 000 svenska ungdomar TV- eller datorspel minst tre timmar per dag.

Nära hälften av föräldrarna
i undersökningen uppfattar spelandet som ett problem. Fairplay ger råd om spelande på www.fair-play.se.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA