Från café au lait till folkmord

KULTUR: BÖCKER2012-09-24

Efter fackboken Pol Pots leende kommer Peter Fröberg Idling nu med en roman om den unge Pol Pot. I den söker sig författaren bakåt för att försöka förstå orsaken till röda khmerernas folkmord, skriver Publikts kulturkrönikör Sanna Töringe.

Av:  Sanna Töringe

Hitlers Tyskland, Stalins Ryssland, Pol Pots Kambodja och även Breiviks Norge. Vad är det som leder fram till det besinningslösa våldet och mörkret? Det finns alltid en historisk kedja att följa, för att försöka förstå ondskan.

Sång till den storm som ska komma. Peter Fröberg Idling debuterade för några år sedan med fackboken Pol Pots leende. Nu fortsätter han, i romanform, att leta efter orsaken till de röda khmerernas folkmord 1975–1979. Det handlar om ett elegant efterkolonialt Phnom Penh, där en politisk överklass dricker champagne och café au lait på kaféerna. Författaren söker sig bakåt, för att förstå grogrunden till det hat mot demokratin och de intellektuella som satte i gång slakten på en miljon människor. Romanen handlar om passion och makt och Pol Pot, under sitt dopnamn Sar, uppträder här som vilken ung karriärsugen man som helst. Detta är ett triangeldrama med tre röster, Sar, vackra Somaly som nyligen valts till Miss Cambodge och Sars politiska huvudmotståndare Sary. (Natur & Kultur)

Alltings börda. Antagligen är jag precis rätt person för att till fullo uppskatta Karolina Ramqvists roman. Inte för att jag lätt kan identifiera mig med den radikala mamman, utan för att jag är så perifer att jag inte hamnar på irrvägar i läsningen. Detta är en nyckelroman och alla som levt uteliv i Stockholms nittiotal trillar säkert dit i funderingar över vem som är vem och vad som är vad. För mig skulle romanen lika gärna kunna ha skrivits av en kvinna i vilket annat europeiskt land som helst och kanske även i en annan tid. Detta är en så stark historia om passion att den blir tidlös. Alla som en gång upplevt förtärande besatthet kan läsa och nicka. Just så kändes det. Och inte blir det sämre av den motsättning som beskrivs mellan stark feminism och känslomässig förnedring. (Norstedts)

Odlarens handbok. Nästan alla trädgårdsböcker kommer ut på våren. Det är väl då som det är tänkt att vi ska ha störst lust att gå ut och gräva. Men hösten är bästa trädgårdstid. Man kan flytta plantor, skapa nya fantastiska rabatter, skörda grönsaker, plantera träd… André Strömqvists handbok är en trygg vän att hålla i handen. Den är lite annorlunda, här kan man läsa om hur man skördar egna frön och hur man höstsår dill och blåklint, för att få tidig skörd och blommor till midsommar nästa år. (Norstedts)

Springfloden. Allra sist en deckare. Det är alltid bäst när det fasansfulla presenteras direkt. Då kan man lugnt sätta sig till rätta och följa uppnystandet av historien. Lugnt, sa jag lugnt? Cilla och Rolf Börjlind påbörjar en ny deckarserie. De är verkligt erfarna rävar och kan sin sak. Jag ser redan fram emot fortsättningen. (Norstedts)

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA