»Egentligen är de flesta jobb poänglösa«
Stephan Mendel-Enk delar i sin nya bok ut satiriska svingar åt arbetslivet. Han visar hur vi bygger en stor del av vår identitet kring våra jobb – samtidigt som han menar att de flesta arbeten i själva verket är meningslösa.
Ett Skypesamtal till Indien kan ha sina sidor. Författaren och journalisten Stephan Mendel-Enk svarar när jag ringer upp honom för intervju, men videobilden är minst sagt diffus och ljudet fördröjt med flera sekunder. Jag hör honom ibland skratta till men vet inte alltid åt vad – det blir nästan lika skruvat som i hans nya bok Meningen med jobbet. Och det är upplagt för kommunikationsproblem. Vilket för tankarna till bokens första text, där han återger en fiktiv mejlväxling som berör ett missförstånd kring en presentationstext. Rätt snart spårar det hela ur i personangrepp, som slår allt lägre. Sådant som man arbetskolleger emellan säkert kan tänka om varandra, men sällan skulle sätta på pränt.
Stephan Mendel-Enk inleder sin bok med att skriva: »Vid sidan av att hitta en partner och bilda familj är att hitta ett yrke den moderna människans största livsuppgift.« Han menar att inget annat påverkar lika många områden av våra liv som just arbetet. Sedan följer ett antal komiska och absurda noveller med tema arbetsliv, i vid bemärkelse. De som vill ha konkreta råd kring hur man löser problem på arbetsplatser får leta någon annanstans.
– Jag vill skruva till verkligheten lite och försöka fatta hur man berättar historier på så många olika och bra sätt som möjligt.
Han tycker att det är roligt att utgå från olika arbetsmiljöer och undersöka hur jobbet påverkar oss – hur vi pratar, vad vi tycker och tänker.
– Man kan bli helt förvrängd och förändrad av sitt jobb. Jag har skrivit mycket om det här i mina kolumner i Metro.
Dessa kolumner funderade han på att ge ut i en samling – men han började i stället skriva på nytt material.
– Folk kan ligga vakna på nätterna och bita sönder tänderna för något som har hänt på jobbet, men om man driver lite med det hela kanske man kan bli friare i hur man ser på det.
Med sina satiriska skildringar vill han ge nya perspektiv och rätta till proportionerna lite:
– Jag tror att folk tar sina jobb och vad som gäller där på för stort allvar.
Stephan Mendel-Enk använder sig av en mängd olika genrer i dina berättelser. Det finns litterära referenser till exempelvis Vinter i paradiset av Ulf Lundell, 50 nyanser av honom av E. L. Jamesoch En dramatikers dagbo kav Lars Norén.
– Jag tycker att det är jätteroligt att göra parodier på olika genrer och plocka in sådana yrken som inte alls passar i de sammanhangen.
Han låter gärna olika världar krocka, som i novellen Rosettes syndrom – en maffiahistoria, där en gangster bryter mot det kriminella gängets sociala koder och vokabulär genom att tvångsmässigt och ofrivilligt börja rabbla litterära citat ur någon gammaldags roman, i stället för att ta till våld – ett slags Tourettes, fast bakvänt.
Själv har Stephan Mendel-Enk ett friare förhållande till vardag och yrkesarbete. Hans fru arbetar för SVT och det har gjort att de sedan nästan tio år har bott i Indien till och från. I år blir det sex månader, nästa år ännu längre tid.
– Jag får ofta massa skrividéer när jag är här. Det är inspirerande.
Han deltar därför sällan i sammanhang för journalister eller författare hemma i Sverige. Men han har erfarenhet av »vanliga« journalistjobb genom att ha vikarierat på många tidningar. Det faktum att han bara är på tillfälligt besök på redaktionerna tror han har gjort att han kan betrakta arbetsplatserna med lite distans.
Enligt Stephan Mendel-Enk är poängen med de flesta arbeten svår att hitta: många jobbar i första hand för att andra ska kunna jobba.
– Det är så jag ser på det. De flesta jobb är bara till för att det ska hållas på.
Exempelvis jobbar några på lunchrestauranger och lagar, enligt honom, mat till dem som inte kan göra det själva för att de är på jobbet. Och läkare skulle få betydligt mer tid över om de inte vore så upptagna av att bota människor med olika former av arbetsskador.
Han gör också skillnad på arbete och arbete:
– Att känna att man blir bättre och bättre på något, det är ett värde i sig. Men det är skillnad på den typen av arbete och på förvärvsarbete, som man alltid pratar om i politiska sammanhang. De allra flesta förvärvsarbeten hör till kategorin som bara pågår. Allt annat i våra liv måste skäras ned för att vi ska kunna jobba mer. Det blir absurt. För egentligen är de flesta jobb poänglösa.
Stephan Mendel-Enk
- Författaren och journalisten Stephan Mendel-Enk har bland annat skrivit i fotbollsmagasinet Offside, varit sportkrönikör i Dagens Nyheter och arbetat på Sveriges Radio.
- 2004 debuterade han med reportageboken Med uppenbar känsla för stil, som undersöker manlighetens avigsidor. 2010 kom hans första roman, Tre apor, som tar avstamp i självupplevda händelser och skildrar en judisk familj.
- Meningen med jobbet utkommer i april 2014.