Egen bokutgivning lockar många

KULTUR: BOKUTGIVNING2016-12-13

Fler och fler ger ut sina litterära alster på egen hand. En av dem är Sanna Oliv de Vale, ST-medlem och handläggare på Försäkringskassan. Den historiska romanen Race the accident och andra förmodanden är hennes debut – både som författare och förläggare.

Av:  Jenny Damberg

Kontorstid arbetar Sanna Oliv de Vale som personlig handläggare på Försäkringskassans kontor i Alvik i Stockholm, men på sin fritid är hon författare och egenutgivare. Så har det sett ut i flera år, berättar hon, ända sedan hon och särbon Joachim Albacke bestämde sig för att göra allvar av snacket om ett gemensamt projekt – och började arbeta på en historisk roman.

Två och ett halvt år av kvällar, helger och semestrar gick till att researcha och skriva Race the accident och andra förmodanden. Därefter tog nästa fas vid: Att få ut boken. De visste att de ville göra det själva, och redan under skrivandet började de planera utgivningen.

– Att gå via förlag tar jättelång tid. Vi ville ju framför allt att boken skulle komma ut, och bli läst. Egenutgivning var ganska stort, förstod vi, och en värld som kändes spännande.

Sanna Oliv de Vales och Joachim Albackes val föll på Bonniers självpubliceringstjänst Type & Tell. Även om paret i praktiken har fixat det mesta själva, från marknadsföring till distribution, så var det värdefullt att få tips och checklistor för allt man måste tänka på, tycker Sanna Oliv de Vale.

– Det var en bra ingång, eftersom vi var noviser inom branschen. De har exempelvis en bra tidsplan, för sådant som när man ska kontakta vem och när det första utkastet måste vara klart.

Det exakta antalet svenska egenutgivare är svårt att uppskatta. Men de blir fler, så mycket är säkert. Vid Kungliga biblioteket i Stockholm uppskattar man att egenutgivningen under den senaste tioårsperioden har ökat från omkring 1 500 till 2 500 titlar per år. Omkring 15 procent av de nya böcker som ges ut i Sverige i dag är egenutgivna. Poesi, biografier och lokalhistoria hör till de genrer som är betydligt vanligare inom egenutgivningen än i de etablerade förlagens listor.

Egenutgivningen hänger tätt samman med den tekniska utvecklingen. Att göra böcker har under 2000-talet blivit betydligt enklare, och billigare. Men intresset för att ge ut sin egen bok beror även på mer övergripande förändringar i vår syn på oss själva, tror Alexandra Borg, som forskar på litteraturens digitalisering vid Uppsala universitet:

– Det finns ett starkt fokus på individen i samhället i dag. Många tycker att de har en viktig berättelse, och vill göra den hörd. Sociala medier har gjort att gränsen mellan privat och offentligt har luckrats upp, det som var privat kan nu plötsligt bli offentligt. Samtidigt som det finns mjukvara som möjliggör enkel produktion och publiceringstjänster som sköter kontakten med tryckerier och distribution, säger Alexandra Borg.

Som egenutgivande författare kan man verka helt på egen hand, eller anlita publiceringstjänster som Type & Tell, Publit, Vulkan eller Författares bokmaskin. Det går att trycka bara ett enda exemplar av sin bok, men en vanligare upplaga är någonstans mellan hundra och tusen exemplar.

Sanna Oliv de Vale och Joachim Albacke måste sälja ungefär tusen böcker för att gå runt. Dit är det en bit kvar. Det svåraste, säger Sanna Oliv de Vale, har varit att hinna marknadsföra boken. Men hon gläds åt att den har blivit inköpt av flera bibliotek, bland annat i Eskilstuna där handlingen inleds. Och duon jobbar hårt på att nå ut. De har gått med i en lokal författargrupp där de bor, och när vi talas vid ska de stå och sälja böcker på Ica kommande helg.

Parallellt med det skissar de på nästa roman. För en sådan blir det. Däremot återstår det att se om den ges ut för egen maskin, eller på annat vis.

– Så långt har vi inte tänkt ännu. Nu ser jag mest fram emot att skriva igen, det är ju det som är det riktigt roliga. Allt runt omkring har varit spännande och otroligt lärorikt, men att skriva är det allra bästa. Det är därför man håller på, säger Sanna Oliv de Vale.

Sanna Oliv de Vale med hennes och särbons debutroman, utgiven av dem själva. Nu planerar de en ny bok. »Nu ser jag mest fram emot att skriva igen, det är ju det som är det riktigt roliga«, säger hon.
Bild: Casper Hedberg
Sanna Oliv de Vale med hennes och särbons debutroman, utgiven av dem själva. Nu planerar de en ny bok. »Nu ser jag mest fram emot att skriva igen, det är ju det som är det riktigt roliga«, säger hon.

3 framgångsrika svenska egenutgivare

  • Carl-Johan Forssén Ehrlin

Självhjälpscoachens Kaninen som så gärna ville somna, från 2010, blev i fjol en internationell bästsäljare med sitt löfte om att få barn att somna. Den första egenutgivna titeln som toppat Amazon.coms topplista.

  • Emelie Schepp

Med en bakgrund inom reklambranschen gav Emelie Schepp 2013 ut storsäljande spänningsromanen Märkta för livet, om åklagare Jana Berzelius. I dag finns tre böcker i serien om Berzelius, som har sålts till 28 länder.

  • Lars Rambe

Utbildad jurist som skriver deckare samt böcker om hur man lyckas som författare och som egenutgivare. Har sedan debuten 2007 sålt över 60 000 böcker och är översatt till flera språk. Hans senaste bok heter Kvinnorna i sjön.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA