Duras tål att läsas om – och om igen

KULTUR: BÖCKER2005-10-18

Som en labyrint att långsamt och utan otålighet vandra igenom är Kärlekens historia av Nicole Krauss (Brombergs). Handlingen tilldrar sig i flera olika plan och generationer, och följer vindlande människoöden från Polens landsbygd mot New York.

Någonstans mitt i boken hamnar jag vilse och får lust att själv skriva ner vem som är vem och vad som kan ha hänt. Men med en smula tålamod och tid får jag till slut veta allt om både författaren, flickan och de andra.

I viktiga möten med luggslitna män och unga flickor upplever man om och om igen det där underliga, att åldern bara är som en gammal kostym som människor släpar runt på. Inuti är den gamle mannen fortfarande en ung pojke som förälskat kysser sin vackra Alma på halsen.

Den verkliga författaren till boken, Nicole Krauss, har ett ljuvligt sätt att slicka på orden och småle medan hon skriver.

•l•

Jag är kräsen vad gäller skönlitteratur, kanske det är då man kallas snobb. I alla fall har jag nu med begärlighet sörplat i mig en riktig må-bra-roman.

Den är skriven av fransyskan Anna Gavalda, hon som för något år sedan kom ut i svensk översättning med den fina novellsamlingen Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans.

Den nya romanen är tjock, vilket jag har njutit av, och heter Tillsammans är man mindre ensam (Albert Bonniers förlag). Den handlar om några vinddrivna existenser i Paris som tar hand om varandra.

Man skulle kunna hugga ner som en hök och hacka sönder hela historien, som är ganska lätt att förutsäga. Men varje kväll har jag nöjd läst mig till sömns, kunnat le och muttra lite grand åt att allt säkert kommer att gå bra för kocken Franck, mormor Paulette, Camille och Philibert.

Det är de fyra som råkar hamna i samma lägenhet, ett annorlunda kollektiv, kan man säga. Jag törs slå vad om att boken snart blir film, en riktig må-bra-film, förstås.

•l•

Kanske har jag tidigare berättat att Marguerite Duras är min älsklingsförfattare? För mig är hon oantastlig, en av de få som tål att läsas om och om igen.

Förlaget Lind & Co har en liten fin klassikerutgivning. En av deras titlar var Duras korta lilla mästerverk Halv elva en sommarkväll. Nu har den dessutom kommit i pocket.

Duras skriver i snabba bilder eller snarare filmscener. Ett par är på semester i Spanien. Med sig har de sin lilla dotter och en väninna. Mellan väninnan och mannen i familjen finns en erotisk spänning som utvecklas för varje timme som går.

Behöver ni veta mer? Kanske då möjligen att en passionsmördare går lös i den lilla by där de ska övernatta…

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA