Fembarnspappan Mats Björklund har gjort sex fängelseresor. <br>Foto: Emil Malmborg
Fembarnspappan Mats Björklund har gjort sex fängelseresor. <br>Foto: Emil Malmborg

Bokvägen till barnen

KULTUR: BÖCKER2010-12-14

Fängslade pappor på svenska anstalter träffas och läser in barnböcker som de skickar till sina barn. För fembarnspappan Mats Björklund är projektet Godnattsagor inifrån ett sätt att hålla kontakten med hemmet.

Av:  Carl-Magnus Höglund

När Mats Björklund på Tygelsjöanstalten hörde talas om projektet bestämde han sig direkt för att hoppa på.

Han sitter i fängelse för sjätte gången och har fem barn: två vuxna med egna familjer, två bonusbarn i mellanstadieåldern och en liten flicka som han inte har fått träffa sedan han åkte in i fängelse.

– Alla mina barn har drabbats. Speciellt mina två äldsta. Jag har suttit sex år effektiv tid i fängelse när de växte upp.

Drogproblem och jakt på pengar

Mats Björklunds liv har under lång tid präglats av drogproblem och en ständig jakt efter pengar för att finansiera missbruket. Nu avtjänar han ett 22 månader långt straff för rån och sitter på den öppna anstalten Tygelsjö ett par mil söder om Malmö.

– Det är ingen önskedröm precis. Men egentligen är det jobbigast för min familj. De drabbas också av fängelsestraffet trots att de inte har gjort något. Pappa är ju inte hemma. De har heller inte så många att prata med det om eftersom de inte vill berätta för alla att pappa sitter i fängelse. Jag har däremot en gemenskap här inne, jag kan dela saknaden efter mina barn med andra i samma situation.

Mats Björklund drar upp kriminalvårdens gråa jacka och huttrar i snålblåsten. Tygelsjöanstalten ligger mitt ute på slätten och ett tunt lager nysnö täcker marken. Själva fängelset består av gula radhuslängor och ett par andra byggnader för arbete, matsal och administration. Här finns också en besöksvilla där fångarna får ta emot besök två gånger i veckan.

– Det är ett lyft att ha kommit till Tygelsjö. På min förra anstalt fick man ta emot familjen en gång i veckan i ett litet kalt besöksrum. Barnen tyckte inte om att vara där. Här får man vara i besöksvillan och gå ut en sväng om man känner för det. Mina barn känner sig hemma här och har träffat andra barn som varit på besök samtidigt. Det är bra. Då ser de att det finns fler som har sin pappa i fängelse.

Med gosedjur och barnböcker

Läsprojektet har pågått under hösten. Sex gånger har Mats Björklund och andra pappor på fängelset träffats för att läsa barnböcker och diskutera föräldraskap. Träffarna har hållits i anstaltens besöksvilla som utrustats med extra många gosedjur och barnböcker. De har letts av bibliotekarier från Malmö stadsbibliotek och en kriminalvårdare.

– De har varit fantastiska. När man kom hit släppte alla på sina spärrar. De som håller i det har poängterat att vi inte är här för vår egen skull utan för barnens skull. Det har gjort att man har kunnat slappna av, säger Mats Björklund.

Han valde att läsa in ungdomsboken Det hemliga huset, en deckarhistoria om några flickor som kommer mystiska män på spåren, eftersom karaktärerna i den påminner om de egna barnen.

Han säger att inspelningen och projektet har stärkt relationen till bonusbarnen. Men han är ledsen för att han inte har fått läsa in en sagobok till sin fyraåriga dotter. Henne har han tillsammans med en annan kvinna än mamman till de övriga barnen.

– Jag har svårt att få kontakt med henne. Mamman har inte gått med på att jag läser in sagor till henne och hon får inte komma hit på besök. Det känns för jäkligt.

Relationen med henne ska Mats försöka ta tag i när han blir frisläppt i vår.

Bra grupper grunden

På Tygelsjöanstalten är det kriminalvårdaren Eva Oljakka som ansvarar för Godnattsagor inifrån.

– Jag tycker det har fungerat bra. Men det hänger mycket på gruppen. Här har vi lyckats få grupper som fungerat tillsammans, säger hon.

Eva Oljakkas roll har varit att ta tag i de diskussioner kring föräldraskap som dykt upp. Det har till exempel handlat om svårigheten att få träffa sina barn, om man ska vara öppen mot sina barn med att man sitter i fängelse och hur man upprätthåller kontakten med dem. Det är samma typ av frågor som vid andra föräldragrupper i fängelse, men det unika med Godnattsagor inifrån är att det fokuserar på läsning och ger fångarna praktiska verktyg för att upprätthålla kontakten med barnen.

– Jag tror stenhårt på läsning. Det ger närhet, väcker fantasin och är bra för ordförrådet. Några av dem som har varit med i projektet hade aldrig tidigare läst för sina barn. Nu läser de sagor för sina barn när de är här på besök, säger Eva Oljakka.

Godnattsagor inifrån har pågått i drygt två år på anstalterna Tygelsjö, Fosie och Kirseberg i Malmö. Det har inte varit några problem att fylla grupperna.

Gillas av mammor och barn

Enligt de utvärderingar som har gjorts är i princip alla deltagare, inklusive barnen och deras mammor eller vårdnadshavare, positiva. Det är många som säger att deras intresse för läsning har ökat och att relationen mellan pappan och barnen har förbättras. I vår kommer projektet antagligen att starta på sju nya anstalter runt om i landet.

Mats Björklund är drogfri sedan tre år. Han har ett fast jobb som väntar och han är övertygad om att detta är hans sista fängelsestraff. Fortfarande har han inte läst färdigt Det hemliga huset, boken med karaktärer som påminner om hans egna barn.

– Jag tänkte att jag ska göra det tillsammans med dem när jag kommer ut, säger han.

Godnattsagor inifrån

  • Projektet startade våren 2008.
  • Ett sextiotal intagna på de skånska anstalterna Fosie, Kirseberg och Tygelsjö har deltagit.
  • Nu ska projektet spridas till fler anstalter. Hittills har Hinseberg, Ystad, Tidaholm, Sagsjön, Borås, Skenäs och Umeå visat intresse.
  • Mer info: http://godnattsagorinifran.blogspot.com/
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA