Austens brev, Steins salong
Stilla höst, en tid att försjunka i udda ämnen, fördjupa kunskap, drömma, segla i väg, läsa texter som tar tid, kanske rent av lite tråkiga och sömngivande.
Jane Austens brev är förstås oundgängliga för alla fans. Man läser, somnar lite, läser lite till och ler igenkännande.
I Janes brev, framför allt till systern Cassandra, känner man igen både hennes litterära stil, hennes utsökta humor och det persongalleri som finns i hennes romaner. Där finns mycket annat också, som kanske inte känns lika viktigt, då får man skumma lite, det gör i alla fall jag. Det är 150 brev med kommentarer, så att man hjälpligt kan följa med. Det finns två sätt att använda denna bok, antingen tränger man djupt in i Jane Austens liv och författarskap och läser alla hennes romaner parallellt med brevsamlingen, eller så läser man ett brev lite då och då, kanske innan man ska sova. Båda sätten fungerar, jag lovar. (Albert Bonniers förlag, urval, översättning och kommentarer Paulina Helgeson)
Den förlorade trädgården av Giorgio Bassani är vemodig och vacker. Romanen är märklig att läsa just nu, när nazismen fångar anhängare i land efter land. Historien tilldrar sig i den italienska staden Ferrara under fascismens framväxt. De judiska ungdomarna får inte längre spela tennis på stadens bana, livet blir mer och mer kringskuret, hoten som i det längsta hålls tillbaka kommer allt närmare. Vi vet redan i början att den roliga och underbara Micòl, som berättaren är djupt förälskad i, kommer att försvinna i ett tyskt koncentrationsläger. (Modernista, översättning Elisabeth von Törne-Arfwedson)
Vera av Anne Swärd – tänk en film full av kärlek, hemskhet, skönhet, äventyr, vackra kläder, starka färger, blickar, sex... vad mer kan man önska? Jo, kanske att byta ut hela paketet mot en bok, skriven med vackert och noga avvägt språk. Romanen är verkligt filmisk med exakta scenerier. Det är lätt att sugas in i detta fyrtiotal. Flyktingen Sandrine skyddar sin hemlighet och gifts in i en överklassfamilj i Stockholm. I slutet av historien vajar många lösa trådar och lämnar åt läsaren att drömma sig vidare och fantisera om fortsättningen. (Albert Bonniers förlag)
Ett magiskt rum. Salonger i 1920-talets Paris. av Ingrid Svensson är något nördig i sin faktatäthet, men vilken skatt för den intresserade! Här kan man verkligen fördjupa sin kunskap om de kvinnor som styrde i stadens salonger under mellankrigstiden. Gertrude Stein, Adrienne Monnier, Natalie Clifford Barney och Sylvia Beach – alla viktiga finns på plats och alla är de lesbiska. (Ellerströms)
Sanna Töringe, är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i Publikt.