Arbetets musik

KULTUR2003-12-16

Från vallåtar till muzak och radiolyssnande. Arbetets musik är ämnet för årets stora utställning på Arbetets museum.
– Kvinnor och män har haft olika slags arbetssånger, berättar vikarierande informationschefen Felicia Eriksson.
– Männen använde mestadels sången rytmiskt i fysiskt, kollektivt arbete, till exempel när man skulle dra något tungt. Kvinnor sjöng oftare ensamma, mer melodiskt och mer för att underhålla sig själva och andra vid sysslor i hemmet.
Detta är alltså en utställning som går till musik, och för att begränsa ljudspridningen i den öppna lokalen har man installerat så kallade ljudduschar i taket. När besökaren ställer sig under den konformade ”duschen” sätter musiken eller berättelsen igång.
I industrierna försvann arbetssångerna, bullret dränkte den mänskliga rösten. Men det var fortfarande populärt att sjunga på fritiden. Många arbetarkörer gick så småningom över från renodlade kampsånger till en mer blandad repertoar och flerstämmig sång. Det sågs inte med blida ögon från alla håll. På utställningen visas en film som Transportarbetarförbundet gjorde 1934 för att propagera för unison sång – den flerstämmiga sången ansågs borgerlig.
Här berättas också historien om företaget och företeelsen Muzak. Företaget startades 1922 och levererade specialkomponerad musik till industrier för att få människor att arbeta effektivare. Muzaken har också sköljts över oss i varuhus och butiker, sedan det visat sig att den gör oss mer köpsugna.
Den musikaliska skillnaden mellan musik och muzak åskådliggörs av en maskin som kan spela In the summertime på båda sätten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA