Sekretess hindrar sociala insatser

POLISEN2012-11-01

Sekretesslagen är ett hinder för bekämpningen av ungdomsbrottslighet. Det anser Rikspolisstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting efter ett pilotprojekt med sociala insatsgrupper.

Rikspolisstyrelsen, RPS, redovisar idag resultatet av ett projekt där sociala insatsgrupper arbetat på tolv olika platser i landet. Insatsgrupperna har under ett och ett halvt år drivit ett individbaserat och samordnat arbete kring barn och ungdom som riskerar att hamna i en kriminell livsstil. Syftet har varit att olika myndigheter ska samverka, i stället för att varje myndighet jobbar var för sig. RPS har varit huvudman, men respektive kommuns socialförvaltning har samordnat arbetet.

Enligt en gemensam debattartikel från RPS chef Bengt Svenson och ordföranden i Sveriges kommuner och landsting, Anders Knape i Svenska Dagbladet har projektet varit framgångsrikt. Ungdomars kriminalitet har minskat med insatsgruppernas medverkan:

”Projektet visar att med samordnade insatser, utifrån myndigheternas ordinarie verksamhet, blir det svårare för den unge att fortsätta ett destruktivt beteende och det blir lättare att bli motiverad till en förändring. Risken att viktiga uppgifter faller mellan stolarna, eller att olika myndigheter arbetar med samma individ ovetandes om varandra och med motverkande insatser, minimeras.”

Men arbetet kompliceras av att sekretesslagstiftningen inte tillåter att myndigheter samverkar på individnivå, skriver de två. Utan samtycke får socialtjänsten inte lämna ut uppgifter om en individ till en annan myndighet. Om personen är över 18 år får inte heller Polisen lämna ut uppgifter till socialtjänsten. Därför vill Bengt Svenson och Anders Knape att sekretesslagen ses över för att det brottsförebyggande arbetet ska kunna bli effektivare:

”Vi vill se ett fortsatt arbete med sociala insatsgrupper. Vi hoppas därför att arbetet i pilotprojektets tolv områden kan gå över i fast verksamhet och att detta inspirerar fler kommuner att i samarbete med Polisen starta sociala insatsgrupper.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA