Rädda aminas liv
Tidigt i våras dömdes en 30-årig nigerianska, Safiya Husseini i Tungur Tudi i delstaten Sokot, till döden genom stening. Hon skulle grävas ned till midjan i en grop och sedan stenas till döds. Hennes brott var att ha fött ett barn utan att vara gift.
Hon överklagade domen och tillätts fortsätta att amma sitt barn i fängelset.
Hennes fall väckte uppmärksamhet världen över. Vi var hundratusentals människor som engagerade oss i arbetet för att rädda hennes liv.
Statstjänstemannens dagsverspoet Victor Estby kommenterade händelsen:
”Modersmål
I Malmö ger en mor sitt barn
sitt bröst lugnt inför natten.
I Sokoto är hon ett skarn
som ammar egna knatten.
I en stad får du när det fötts,
ett barnbidrag på färden.
I en stad stenas du till döds
när du satt barn till världen.
Hur uppskattad du är som mor
beror på vilken plats du bor.”
Kraften i världssamfundets protester fick shariadomstolen i Sokoto i norra Nigeria att frige Safiya. Den 25 mars försattes hon och hennes nio månaders baby på fri fot.
Men ungefär samtidigt dömdes en annan ung kvinna, Amina Laval, till döden via stening. Också hon för äktenskapsbrott, för att ha fött ett barn utan att ha varit gift.
Hennes advokat överklagade domen, men i måndags, den 19 augusti, meddelade en appellationsdomstol att dödsdomen står fast.
Tolv delstater i norra Nigeria har börjat praktisera sharialagstiftning, vilken enligt islam är den gudomliga lagen. Som den tolkas i dag kränker den på flera punkter de mänskliga rättigheterna.
Befolkningen i de tolv delstaterna riskerar, som Safiya och Amina, att utsättas för en grym, omänsklig och förnedrande behandling. Alltfler döms, i bristfälliga rättegångar, till spöstraff, amputation eller döden.
Kvinnors rörelsefrihet har begränsats och de får inte längre klä sig hur de vill.
Det finns nu all anledning att öka de internationella protesterna mot hur sharialagarna används. De nigerianska politikerna i Lagos besväras sannolikt även de av vad som pågår i landets nordliga del.
Att rädda Amina Lavals liv är naturligtvis det som brådskar mest. Tiotusentals människor har redan vädjat för hennes liv.
Organisationer som Amnesty International (tel: 08 - 729 02 00, fax: 08 - 729 02 01,e-post: info@amnesty.se) är beredda att förmedla just din appell för att stoppa de grymma övergreppen mot människor i Nigeria.
Gör slag i saken redan i dag!
Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.