Henrik Arnstad:De svarta ränderna går inte ur

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2010-09-28

Som historiker är mitt svar entydigt: Sverigedemokraterna är fascister. Det skriver Henrik Arnstad, vars senaste bok kom 2009 och heter ”Skyldig till skuld: en europeisk resa i Nazitysklands skugga”.

Av:  Henrik Arnstad

Sverige har fått ett nytt riksdagsparti och diskussionen om vad det egentligen står för förs nu för fullt. Som historiker är mitt svar entydigt: Sverigedemokraterna är fascister – och denna insikt måste vara grunden för vår kamp mot dem.

I dag definieras fascism av historievetenskapen som en ultranationalistisk strävan efter mytisk pånyttfödelse efter en längre tid av upplevd degenerering och förfall. Tankegången syns tydligt hos Sverigedemokraterna i en valaffisch, föreställande två blonda barn promenerande i ett svenskt lantligt landskap. »Ge oss Sverige tillbaka!« utropar affischen. Det underförstådda rasistiska budskapet är att Sverige blivit förstört av oönskade människor, som till skillnad från barnen på bilden inte är ljushyade. »Folk och land hör nära samman. Ett land vore inte vad det är utan sitt folk, och ett folk vore inte vad det är utan sitt land«, skriver Sverigedemokraterna i sitt principprogram.

                                                             — •l• —

Eftersom högerextremismen hos Sverigedemokraterna är vanlig i Europa är det anmärkningsvärt hur enig den internationella forskarkåren är angående lämpligheten i att definiera sådana partier som fascister. Framför allt då partierna själva ofta tar avstånd från begreppet fascism. »Vi har inte hört det sista av fascismen – möjligen av ordet, men inte av företeelsen«, skriver historikern Robert O. Paxton. »Farfars fascism är död«, påpekar historikern Diethelm Prowe. Annars anser han att rörelser som Sverigedemokraterna passar väl in i de fascistiska modellerna:

»Jag har ingen invändning mot att kalla de mer extrema formerna av europeisk främlingsrädsla och nationalism för neo-fascistisk. De upptar samma fält på det politiska spektrat och attackerar samma fiender.«

Historikern Kevin Passmore är inne på samma linje:

»Den national-populistiska högern är ett medvetet försök att uppdatera fascismen och göra den gångbar under förändrade förutsättningar. [...] De försöker utnyttja demokratins rasistiska potential, snarare än att störta demokratin. Detta betyder inte att national-populismen på något sätt är mindre ondskefull eller mindre farlig än fascismen.«

Vidare anser Passmore att »fascismen kvarstår som en
›möjlig utväg‹ och det finns ingen anledning att tro att fascister inte kan tillägna sig makten under omständigheter som är helt annorlunda än under mellankrigstiden«.

                                                               — •l• —

Ett mörkt historiskt förflutet diskuteras ofta i termer av skuld. I Sverige har vi lärt oss att skämmas för politiken under andra världskriget. Men viktigare än skuld är ansvar inför förflutenheten. Utifrån de historiska erfarenheterna av fascismen har alla demokratiska svenskar nu ett ansvar angående Sverigedemokraterna. Ge dem inte en tum! Samarbeta aldrig! Kompromissa aldrig!

För inunder sverigedemokratens lågskor döljer sig det svarta stöveltrampet, som vi trodde att vi begravt – i Stalingrad,
Normandie och Nürnberg.

Henrik Arnstad är historiker och författare. Hans senaste bok kom 2009 och heter »Skyldig till skuld: en europeisk resa i Nazitysklands skugga«.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Inlagt av Ördög (ej verifierad) ons, 12/04/2013 - 07:50
Låtsashistorikern H Arnstad hade fel år 2010, och han har fel idag. Skönt att vissa saker förblir oförändrade.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA