Carolina Jemsby: Migrationsministern kommer på besök
»De försökte tvinga mig att äta ett öga.« Den irakiska flyktingen i Amman berättar för Sveriges migrationsminister på besök i Amman. Räcker det för en plats i flyktingkvoten? Journalisten Carolina Jemsby kommenterar.
Bland flyktingboningar i östra Amman, i Jordanien, promenerar en svensk migrationsminister i maj 2009. På sin väg mellan asylsökanden följs Tobias Billström av en grupp svenska journalister och fotografer.
»Bra att man blir påmind om vad den här verksamheten egentligen handlar om«, säger han till bland andra Sydsvenskans reporter Niklas Orrenius.
I Amman bor tusentals flyktingar från Irak, i ett slags livets väntrum. Efter förföljelser och traumatiska upplevelser i hemlandet står hoppet till ett uppehållstillstånd i nytt land. Sverige har lovat 200 uppehållstillstånd – frågan är vilka som ska få de eftertraktade pappren?
Under tre veckor intervjuar Migrationsverkets tjänstemän 256 kvotflyktingar som FN valt ut, för att se om de uppfyller Sveriges krav. Och under två dagar går migrationsministern runt i Amman för att »bli påmind om vad den här verksamheten egentligen handlar om«.
— •l• —
I ett slags omvänd »här har du ditt liv« knackar han dörr. Ackompanjerad av kamerors klickanden och pennors raspanden kräver han att den största smärtan ges offentlighet. Och då ett uppehållstillstånd står på spel, avslöjas de värsta kränkningarna:
»De försökte tvinga mig att äta ett öga.«
»De tog min 3-åriga dotter och slog ut alla hennes tänder.«
»Jag blev våldtagen inför barnen.«
Efter vittnesmålen, paus. Ett frågande ögonkast. Var det rätt svar? Är resan till Sverige något närmare nu?
Det tycks likt en absurd tv-show, där deltagarna tävlar i lidande för förstapriset – ett flyktingpass till Sverige. Och där en minister använder några av vår tids sorgsnaste öden för att göra reklam för sig själv och sin politiks godhet.
»Inshallah«, upprepar han gång på gång enligt Sydsvenskan på frågan om vittnesmålet räcker till för ett Sverigevisum. »Om Gud vill blir du bosatt i Sverige.«
Som om skamlöshetens politik inte har några gränser. Där människors trauman och förhoppningar blir ingredienser i en föreställning, regisserad av smarta partistrateger.
— •l• —
Vad är nästa steg? Vilka gränser finns kvar när vi nu går mot ett nytt val nästa år? En valrörelse som samtliga partier tror blir en av de tuffaste någonsin.
Jag vet inte om jag vill vara med då. Framför allt inte som den svenska godheten Billström talade om under sin pressresa inte ens var lika stor som utlovat. Av de 200 kvotflyktingar som Sverige lovade ta emot, blev det bara 138.
I slutändan tyckte inte Sverige att Irak är så farligt att återvända till. Ögonätning och tandutslagning till trots.
Det är bra att bli påmind om vad den här verksamheten egentligen handlar om.
Carolina Jemsby är journalist, nyligen hemflyttad efter sex år som
Afrikakorrespondent för TV4.
Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.