Argumenten för Fi

KRÖNIKA: FI2005-05-11
Av:  Åsa Moberg

Föreningen Feministiskt initiativ har trätt fram och gett mänskliga ansikten till det spöke som kvinnolistan utgjort i många år. Jag vet ingenting om den nya föreningens inre liv, även om jag sympatiserar med dess mål och antagligen kommer att rösta på ett kvinnoparti.

Det är intressant att läsa alla invändningar, till exempel Göran Greiders på denna plats i nr 6. Många som verkligen är för jämställdhet är ändå motståndare till ett kvinnoparti. Min fråga blir: När har ett nytt politiskt parti någonsin bedömts som nödvändigt av dem som redan är politiskt engagerade?

Hur välkommen var arbetarrörelsen på 1890-talet? Inte alls, kan alla konstatera som läser något om dess första år. (August Palms memoarer Ur en agitators liv är en upplysande och rolig bok.) Motståndet var brutalt. I stort sett alla ledande företrädare för den tidiga socialdemokratin hamnade någon gång i fängelse. Deras kamp kunde på sin tid säkert också avfärdas som alltför inskränkt, en enfrågerörelse om arbetstider och
löner.

•l•

En majoritet av landets inrikespolitiska kommentatorer vill avfärda Feministiskt initiativ som något löjeväckande och befängt. Undantag finns, till exempel Linna Johansson som skrivit lysande till Fis försvar på Expressens ledarsida.

Stor uppmärksamhet har ägnats det faktum att en av styrelseledamöterna är långstidssjukskriven. Hennes försäkringskassa granskar hennes fall. De långstidssjukskrivna är en stor grupp, som hittills saknat politisk röst. Alla talar om dem men ingen ur denna grupp har hittills hörts i politiken.

Om det visar sig att en långtidssjukskriven som engagerar sig politiskt får sin sjukpenning indragen har det »friska« samhället verkligen klargjort sin dubbelmoral. Här kan man tala om tydliga signaler: »Vi friska ska diskutera den växande ohälsan, ni andra ska tiga och göra som ni blir tillsagda.«

•l•

I ett demokratiskt samhälle kan man knappast förbjuda politisk aktivitet under sjukskrivningsperioden, så hur ska gränsen dras? Du får gå på ett möte i månaden, men du får inte ha förtroendeuppdrag? Du får läsa medlemsinformation men du får absolut inte gå på styrelsemöte?

Alla sjukskrivna och förtidspensionerade som jag mött har en frisk kärna, någon begåvning eller något intresse som går att ta tillvara, förutsatt att arbetsinsatsen får göras på den sjukas villkor och inte på samhällets.

Människor är inte antingen helt sjuka eller helt friska, vi är hela tiden både sjuka och friska. Ju större möjligheter den sjukskrivna har att vara aktiv, desto lättare blir det att komma tillbaka in på arbetsmarknaden.

Det intressanta med Feministiskt initiativ är att den här sortens frågor äntligen får en chans att bli genomlysta med deltagande av de som är berörda, och det på den höga nivå där politikerna annars är vana att få bestämma dagordningen utan störande inlägg från de drabbade.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA