Bild: Colourbox

Viktigast är att skydda e-posten

FÖRDJUPNING: LÖSENORD2013-04-17

Jobbmejlen och hemma-mejlen, Facebook, banken och nätaffärer – antalet lösenord som du måste komma ihåg blir allt fler. Men det är klokt att ge åtminstone mejlen ett unikt och svårknäckt lösen.

Först det allra viktigaste. Använd inte samma lösenord överallt. Om du gör det är risken stor att någon lyckas få tillgång till alla dina konton som har samma digitala kod. I stället, menar Anders Nilsson på IT-företaget Eurosecure, ska du välja unika lösen. Och det behöver inte vara så svårt: ett lösen kan vara lätt för dig att komma ihåg, men svårt för andra att knäcka.

– Oftast finns det inga begränsningar i hur långa lösen man får välja. Därför brukar jag välja hela meningar som jag kan komma ihåg. Helst ska de vara unika både för mig och sidan som jag är på. På Facebook, till exempel, skulle jag kunna ha »Anders gillar blå sociala sidor«.

Han berättar om företag som har infört regelbundna lösenordsbytardagar och regler om att man inte får återanvända något av de senaste tio lösenorden. Men om reglerna blir för krångliga kan de få motsatt effekt, menar Anders Nilsson. Det blir helt enkelt för jobbigt för användarna:

– Till exempel träffade jag en kvinna som berättade att hon snabbt brukade byta lösenord tio gånger efter varandra bara för att sedan kunna fortsätta använda sitt ursprungliga lösenord. Ofta räcker det långt att se till att man har ett riktigt bra lösenord.

Orkar man bara hålla reda på ett enda unikt lösenord ska man ge det till sin e-post, tycker Anders Nilsson. Anledningen är enkel: den som har tillgång till e-posten brukar kunna beställa nya lösenord från de flesta sajter där e-posten används för inloggning.

– Mejlen öppnar dörren till nästan alla sajter. Därför ska man vara väldigt rädd om den.

Testa lösenordet

Testa hur bra ditt löseord är! På Post- och telestyrelsens hemsida kan du få ditt lösenord bedömt och också få konkreta råd om hur du kan förbättra det.

Appar hjälper dig att hålla koll

Det finns flera datorprogram och appar som hjälper dig att komma ihåg dina olika lösenord. Med hjälp av dem behöver du bara ett enda lösen för att få tillgång till hela din lösensamling. Några av apparna kan också generera nya lösenordsförslag.

Världens sämsta

Hur unikt är ditt lösen? Enligt internetföretaget Splashdata är de vanligaste lösenorden password, 123456, 12345678 och abc123. När sajten gratisbio.se hackades läckte

210 000 svenska lösenord ut. Bland dem fanns bland andra sommar, mamma, blomma, bajskorv, 123123 och hejhejhej. Om du också har valt ett av de lösenorden kan det vara klokt att byta.

20 juni

20/6 har av tidningen PC för Alla utsetts till lösenordsbytardag.

  

Tips

JA!

  • Använd fantasin, var fri i tanken!
  • Välj långa lösenord, varva stora och små bokstäver och använd gärna specialtecken.
  • Ha olika lösenord på olika system och sajter.

NEJ!

  • Undvik all information som kan kopplas till dig, dina släktingar, husdjur, jobb, hobby, partner etc.
  • Undvik också telefonnummer, personnummer, kontonummer, port- eller PIN-koder och bilregistreringsnummer.
  • Undvik serier av tecken eller tal, som 123456, qwerty (tangentbortsserie) eller alfabetet.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA