Varannan domare fortsätter till 67  

FÖRDJUPNING: ÄLDRE2003-12-02

En domare har rätt att arbeta kvar till 67 år. Runt 50 procent gör det, gissar hyresrådet Bo Nilsson, som fortsätter till drygt 66 år.

Domarens situation skiljer sig från andra anställdas. Även om Domstolsverket står för personalfrågorna har han eller hon egentligen ingen över sig. Domartjänsten är ett regeringsuppdrag.

– Jag bestämmer själv om jag vill fortsätta arbeta efter 65 år. Ingen chef lägger sig i det, förklarar Bo Nilsson. Bara om en domare är sjuk kan Domstolsverket säga nej.

Han har en lång bana som domare bakom sig, med vattenrätt och fastighetsrätt som specialitet, och är sedan 1988 chef för Hyres- och arrendenämnderna i Jönköping. Geografiskt omfattar arbetsområdet Jönköpings- och före detta Skaraborgs län.

– Jag har ett privilegierat jobb som innebär intellektuell problemlösning i juridik, fortsätter han.

Men det kräver sitt och kan tidvis vara stressigt. Ibland kan han till exempel ha med stökiga människor att göra, eftersom han medlar och dömer i tvister mellan enskilda i hyres- och arrendefrågor.

Det kräver erfarenhet och tid att bli domare och när man närmar sig pensionsåldern kan man, enligt honom, fortfarande ha mycket kvar att ge. Jobbet kräver att han håller sig à jour med allt nytt och följer litteraturen inom sitt specialområde. Ett sätt att ”hänga med” är att undervisa på högskolan.

– Jag blir snart 65 och ska sluta i april 2004, men redan nu trappar jag ned genom att sluta undervisa och avveckla ett sekreteraruppdrag, upplyser han.

Skälen till att han fortsätter är att han trivs med arbetet och orkar. Han är frisk och motionerar, springer, regelbundet.

– Är man i form blir man bättre på att jobba. I England och USA brukar man vara domare tills man dör, slutar Bo Nilsson.

Lästips

  • Den som vill veta mer om hur regeringen ser på äldrepolitiken kan läsa om Senior 2005 på nätet: www.senior2005.gov. se. Där finns till exempel diskussionsbetänkandet ”Riv ålderstrappan! Livslopp i förändring” och antologin ”I livsloppet. Tio röster om ålder och åldrande”.
  • Utvecklingsrådet, ett partssammansatt organ på den statliga sidan, har startat projektet Ålder och Arbetsliv. Det ska bidra till att lösa statens kompetensförsörjning genom olika aktiviteter. Man sammanställer också forskningsresultat om åldrande. Läs mer på www.utvecklingsradet.se.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA