Var femte har fått jobb
Efter sex månader med aktivitetsgaranti i västmanländska Fagersta har var femte inskriven person fått jobb på den reguljära arbetsmarknaden.
Då räknas inte de som har praktikplats, exempelvis Cao Thi Cuc, som nyss börjat en kurs med varvad teori och praktik inom äldreomsorgen. Under sommaren är hon och de andra kursdeltagarna garanterade jobb, sedan hoppas hon på fortsatt vikariat.
– Det jag vill ha är ett riktigt jobb, och jag tror att jag passar för det här, säger hon.
Cao Thi Cuc, som är 40 år, kom från Vietnam till Sverige i början av 90-talet. Här har hon haft tillfälliga städjobb men mestadels varit hemma med de tre barnen. Hennes mor har nu flyttat till Sverige och Fagersta och hjälper till med barnen, och därmed har det blivit lättare att ta ett arbete med obekväma arbetstider.
Var och en av de 73 personer som är inskrivna i aktivitetsgarantin i Fagersta har sin unika bakgrund, men gemensamt för de flesta är att det var länge sedan de hade en fast anknytning till arbetsmarknaden. Det är den gruppen arbetsförmedlingen satsat på, framför allt de yngre. Bara tolv personer är över 55 år.
– De äldre är svårare att motivera, säger förmedlingens chef Arja Meller. För en del kan det bli ”övergångsjobb” fram till pensionen.
De som skrivs in i aktivitetsgarantin ska få hjälp att hitta praktikplatser, utbildning eller jobb på den vanliga arbetsmarknaden. Arja Meller poängterar att det ska vara en ”åtgärd med kvalitet”.
Det betyder bland annat att den är personalintensiv. Fyra arbetsförmedlare arbetar ungefär halvtid med garantin, två och två i grupper med 10–15 arbetslösa i varje grupp. Man startar med ett tioveckorsprogram som innehåller social träning, kompetensinventering, övningar i att skriva en formell platsansökan och aktivt jobbsökeri. Den arbetslöse träffar ”sin” arbetsförmedlare varje dag i kurslokalen.
De flesta som sätts in i aktivitetsgarantin är mycket negativa från början, enligt arbetsförmedlingen.
– Det blir en slags sorgeprocess för människor när de skrivs in i aktivitetsgarantin, säger arbetsförmedlaren Rolf Jansson. Men vi ser en stor skillnad efter ett tag.
– Vi blir inte anklagade längre, uppfattas inte som motståndare, fyller hans kollega Carina Smeds i. Man har tid på ett annat sätt än vid vanlig förmedling. Jag tror stenhårt på det här!
De deltagare Statstjänstemannen träffar är inte lika entusiastiska, men inte heller negativa.
– Förut stämplade man i ett år, sedan blev det en åtgärd. Nu är det mer målinriktat, en röd tråd i jobbsökeriet, säger Kenneth, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen.
Kenneth har varit arbetslös sedan 1993, och har planer på att flytta till Umeå. Hans tioveckorskurs är slut, men i likhet med de 4–5 andra som ännu inte hittat jobb eller utbildning går han fortfarande varje dag till lokalen och slår på Internet efter lediga arbeten.
De första veckornas kurs hade han och flera andra invändningar emot.
– Det var inte utveckling, snarare korvstoppning. Men genom att vi framförde den kritiken får nästa grupp en bättre kurs, tror han.
Nästan tvärtom tycker Ulf Elthammar, som har arbetsplatspraktik med snickerijobb på hembygdsgården.
– De sex lärarledda veckorna var positiva: kvalitet, proffsigt folk inhyrt och inriktning på utveckling. Det var till exempel spännande att lära sig att tala inför en grupp, säger han.
De efterföljande veckorna framför datorn kändes däremot lite sega, så det var en lättnad att få komma till hembygdsgården, där han tidigare både haft projektanställning och jobbat ideellt. Efter praktikperioden blir det fast anställning där med hjälp av anställningsstöd.
– Jag fick det jag ville och jag har ett gott förhållande till arbetsförmedlingen. Jag har hela tiden försökt att ligga ett steg före och inte bara bli placerad någonstans, säger Ulf Elthammar, som är geotekniker och sysslade med markanläggningsarbeten tills byggbranschen kraschlandade i början av 90-talet.
Av de 255 öppet arbetslösa i vecka 10 i år hade 102 varit inskrivna hos arbetsförmedlingen i mer än två år (långtidsinskrivna). 73 av dessa personer var inskrivna i aktivitetsgarantin.
Fagersta
Näringsliv: Tung, råvarubaserad industri
Invånare: Drygt 12 000
Arbetslöshet eller i arbetsmarknadsåtgärder: 6,7 procent
Långtidsinskrivna på arbetsförmedlingen: 102