”En massa dösnack”

FÖRDJUPNING: AKTIVITETSGARANTI2003-12-16

– Blaha! Samma sak som att vara arbetslös.
– Jag tror inte den leder till jobb.
– Man kommer ut och slipper vara sysslolös.
– Jag är luttrad men inte utan hopp.

Fyra omdömen på skalan från fördömanden till försiktig optimism. Samtliga rör aktivitetsgarantin så som den hittills fungerat i Strömsund.
– Jo, medger man på arbetsförmedlingen. Vi har fått ta emot en del och uppfattas som ett hot mot de arbetssökande.
De äldre arbetssökande, de från 58 år och uppåt, skulle nog hellre önska sig tillfällig avgångsersättning framför aktivitetsgaranti.
– Många har arbetat sedan 13-, 14-årsåldern och känner sig slut, men aktivitetsgarantin gäller även dem som är 64 år, konstaterar platsförmedlaren och yrkesvägledaren Inga-Maj Persson.
Hon är en av tre handledare för de numera 92 personer som omfattas av aktivitetsgarantin.
Denna inleddes med en tre veckors introduktion i september. Tema för veckorna har varit arbetsmarknad, utbildning och jobbsökeri – i tre dagar som gemensam aktivitet och resterande två dagar fritt val för var och en.
Numera samlas de några gånger i veckan på arbetsförmedlingen och på infoteket, det senare inrymt i en vacker, grön träbyggnad några kvarter bort.

Ett uppskattat inslag är när en arbetsgivare bjuds in för att informera om rekrytering och vilka krav som ställs på arbetssökande.
– I förra veckan var länsarbetsdirektören här, upplyser Mats Norberg. Vi fick raka svar. Han gav mig lite idéer om framtiden, så jag funderar på rörmokarutbildning.
Mats Norberg med sina 35 år är en av de yngre inom aktivitetsgarantin. Sitt senaste ”riktiga” arbete hade han på en möbelfabrik 1995.
– Grundidén är inte dum men aktivitetsgarantin är löst uppbyggd, säger han.
Handledaren har varit oförberedd och han har själv känt sig som lite av testperson. 
– Jag är luttrad men inte utan hopp, tilllägger han om framtidsutsikterna att få jobb.
Än har han inte fått någon praktikplats.

– Blaha och en massa dösnack.
Så beskriver Björn Nilsson sin upplevelse i höstas av en film, som ingick i introduktionen till aktivitetsgarantin.
Han är 56 år och har bott hela sitt liv i Strömsund med undantag för ”småjobb” i bland annat Stockholm. Fram till byggkrisen i början av 90-talet var han takläggare.
– Aktivitetsgarantin ger inget, sammanfattar han. Handledarna försöker peppa en att söka jobb men det finns inga. Jag blir väl kvar i aktivitetsgarantin till pensionen.
Lika negativ är inte Louise Jonasson, 47 år och arbetslös sedan 1990 utom då hon haft vikariat och beredskapsarbete.
– Jag har i alla fall något att göra mellan klockan 9 och 16, kommer ut och träffar folk, säger hon.
Skillnaden hon märker i dag är att hon är mer aktiv att söka jobb. I år har hon sökt fem, bland annat på skattekontoret. Där hade de 88 sökande om 15 jobb…
– Jag har praktikplats inom öppna förskolan men det är ett vikariat för en annan praktikant som kommer tillbaka om några veckor, tillägger hon.

– Vi har inte mer aktiviteter att erbjuda än tidigare men vi har en annan planering och träffar deltagarna kontinuerligt. Förr såg vi dem bara några gånger om året, konstaterar handledaren Aron Kjellgren.
En annan effekt är att man ser vilka som är i för dålig form för att söka jobb och kan se till att de sjukskrivs eller får sjukbidrag.
På frågan hur aktivitetsgarantin fungerar svarar platsförmedlaren Måns-Eric Espvall:
– Både och. En del som omfattas har faktiskt fått jobb – 23 av de 92. Flertalet har eller har haft praktikplats, medan andra gått till olika utbildningar.
Det har blivit mer ”fart” på de arbetslösa, vilket kan bero på aktivitetsgarantin, menar Inga-Maj Persson. Många gillar inte att komma in i aktivitetsgarantin och försöker kanske därför komma ur den genom att gå en utbildning eller försöka hitta jobb.
– Jag tror på aktivitetsgarantin, säger hon. Men vi som arbetar med den borde frigöras från andra arbetsuppgifter och vi borde haft lite startsträcka.
Det stora problemet är liten efterfrågan på arbetskraft och svårigheten att hitta praktikplatser. Arbetsgivarna har dessutom ont om tid och det finns få eller inga handledare på praktikplatserna.
– Aktivitetsgarantin ska ju vara heltidsaktiviteter och praktiken meningsfull, tilllägger Inga-Maj Persson. Vi försöker att tillsammans med de arbetssökande hitta lämpliga aktiviteter.

Strömsund

Näringsliv: Skogs- och träindustri, service


Invånare: Knappt 14 000


Arbetslöshet eller aktiva i arbetsmarknadsutbildning: 9
procent


Långtidsinskrivna på arbetsförmedlingen: 205 

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA