Uppgift: fixa jobb åt funktionshindrade
De kallas Sius-konsulenter. Deras uppgift är att ordna jobb åt funktionshindrade personer under 30 år. Målet är att varje konsulent ska hitta arbete till sju unga varje år. Det är inte alltid lätt.
Ena dagen står hon vid bandet i godisfabriken, nästa dag packar hon upp varor i en mataffär eller städar. Som Sius-konsulent har Ann-Christine Jansson prövat på det mesta för att ordna jobb till unga med funktionshinder.
Sius står för särskild introduktion och uppföljningsstöd. Gemensamt för dem som anlitar arbetsförmedlingens Sius-resurs är att de är under 30 år, har ett fysiskt eller psykiskt funktionshinder och vill ha ett jobb.
Deras förutsättningar kan vara väldigt olika, men för att över huvud taget få en chans på arbetsmarknaden behöver de extra stöd. Ett sådant stöd är Ann-Christine Jansson, Sius-konsulent vid Arbetsförmedlingen Unga funktionshindrade i Globen i Stockholm.
Ordna jobb till sju på ett år
– Det syns långtifrån på alla att de har några problem. Vår inställning är att det inte finns något handikapp som gör det omöjligt att ha ett jobb. Allt beror på hur mycket arbetsgivaren är beredd att anpassa arbetsmiljön och på arbetskamraternas inställning.
Målsättningen för varje Sius-konsulent är att ordna jobb till sju unga handikappade under ett år. Många lyckas bättre än så, men uppgiften är ingalunda lätt, eftersom det i dag är ont om till exempel monterings- och paketeringsjobb i Sverige, förklarar Ann-Christine Jansson.
Varje ”Sius-projekt” kan ha pågått i månader innan det leder fram till en praktikplats eller ett jobb med lönebidrag. Eftersom det dessutom handlar om unga människor som – med eller utan funktionshinder – vill pröva på flera olika jobb, så händer det att samma personer återkommer både en och två gånger under året.
Hela familjen får stöd
– Vi hjälper inte enbart den sökande utan en hel familj. Många föräldrar har vittnat om hur påfrestande det är att ha en arbetslös ungdom hemma. Är det dessutom en handikappad arbetslös ungdom, så är frustrationen dubbel. Så är även glädjen, när vi lyckas, säger Ann-Christine Jansson.
Hon lockades till Arbetsförmedlingen Unga funktionshindrade från en kommunal verksamhet med handikappade barn, eftersom hon kunde teckenspråk.
Till en början arbetade Ann-Christine Jansson som Sius-konsulent för döva, men i dag hjälper hon ungdomar upp till 30 år med alla slags funktionshinder och diagnoser utom socialmedicinska (missbruk och kriminalitet).
– Jag tycker att jag har ”världens bästa jobb”. Under de fem år jag arbetat som Sius-konsulent har jag kanske mött fem arbetsgivare som varit avogt inställda till vår verksamhet. Alla andra har varit intresserade och beredda att ställa upp för att ge unga funktionshindrade en chans.
Praktiserar själv
Genom att själv vara praktikant på allt från glass- och godisfabrik till kontor och städtjänst har Ann-Christine Jansson hunnit få många tillfälliga arbetskamrater och många värdefulla arbetsgivarkontakter.
– I början kunde jag knappt åka bil utan att se mig om efter företagsskyltar för att hitta en lämplig praktikplats till någon. Och än i dag, på privata middagar där jag träffar nya människor, tycker min man att jag ibland visar ett överdrivet intresse för deras jobb…
Fakta/Sius
o Sius-verksamheten (särskild introduktion och uppföljningsstöd) kommer från USA, där den kallas ”supported employment”. Därifrån togs modellen till Norge. 1993 startades en försöksverksamhet i Sverige, som permanentades några år senare.
I hela landet finns 325 Sius-konsulenter. I Stockholms län är de 58. På Arbetsförmedlingen Unga funktionshindrade i Globen arbetar 8 av 28 anställda med Sius.