Ett stöd även för chefen och arbetskamraterna
Den som kommer till Sius, specialförmedlingen för unga funktionshindrade, gör det antingen direkt från skolan, från en annan arbetsförmedling eller med stöd av LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).
Man kan också komma med remiss från Försäkringskassan och med beviljat aktivitetsstöd eller genom självinskrivning.
Den arbetssökande träffar en handläggare och får till en början hjälp med att söka jobb vid en kundterminal, kanske också med att skriva en jobbansökan. En van handläggare ser då ganska snabbt om det kommer att lyckas. Om inte, erbjuder handläggaren Sius-stöd.
Det enda villkor som ställs är att den arbetssökande accepterar att Sius-konsulenten är med på arbetsplatsen, deltar i arbetsträningen och därefter får följa upp hur det hela fungerar.
En lång kartläggning
Sius-stödet börjar med en ordentlig kartläggning av den sökandes intressen, starka sidor, eventuella tidigare jobberfarenheter och insikt om det egna handikappet. Kartläggningen kan ta mellan en månad och ett halvt år. Därefter kommer man gemensamt fram till tänkbara jobb.
– För att få en bild av hur de arbetssökande fungerar socialt brukar jag träffa dem i olika miljöer, till exempel på en cafeteria, kanske gå på museum. Oftast är det just det sociala samspelet på arbetsplatsen, till exempel på raster eller vid bemötande av kunder som är problematiskt, konstaterar Ann-Christine Jansson.
När kartläggningen är klar börjar Sius-konsulentens svåraste jobb – att ”marknadsföra” den jobbsökande till tänkbara arbetsgivare.
– Sökandet måste vara ganska brett. Den som endast är intresserad av datajobb har tyvärr små chanser att få jobb utan kompletterande utbildning. Detta brukar jag vara mycket tydlig om.
Praktik utan kostnader
Ann-Christine Jansson brukar erbjuda arbetsgivare en praktikant i några månader utan några kostnader. Om praktiken övergår i anställning erbjuds arbetsgivaren lönebidrag upp till 80 procent av lönen (upp till 15200 kronor). Omförhandling sker ett år i sänder. För övrigt ska samma anställnings- och semestervillkor gälla som för övriga anställda.
Under introduktionstiden finns Ann-Christine Jansson med på arbetsplatsen och arbetar sida vid sida med ”sin” ungdom varje dag. Därefter gör hon till en början dagliga besök, senare någon gång i veckan under hela praktiktiden. Leder praktiken till anställning, fortsätter hon att besöka arbetsplatsen regelbundet under ett års tid.
– Jag är inte bara ett stöd för den arbetssökande utan även för chefen och arbetskamraterna. Jag ska till exempel vara en länk mellan den sökande och en arbetskamrat som är avogt inställd till handikappade. Ibland är det chefen jag måste få med på tåget.
Ingen skrivs ut i kylan
Ibland tvingas Ann-Christine Jansson konstatera att en ungdom, trots uppbackning och stöd, inte kan fungera i det öppna arbetslivet. Då kallas den arbetssökande tillsammans med sin gode man eller föräldrar till ett avslutande möte för att diskutera andra lösningar, till exempel Samhall.
– Vi skriver aldrig ut någon i kylan, utan kontaktar till exempel Försäkringskassan, ifall den arbetssökande haft aktivitetsersättning.
Jobbet innebär en hel del resor, eftersom Sius är en länsresurs: Ena dagen är Ann-Christine Jansson ute med en praktikant på en industri i Södertälje, nästa dag besöker hon kanske någon i Upplands Väsby som redan fått jobb.