Fritidsskomakare Carl Fordal.
Bild: Stig Hammarstedt
Fritidsskomakare Carl Fordal.

Tillbaka till sin läst – på lediga stunder

FÖRDJUPNING: INTERVJU2009-02-24

Arbetsförmedlaren Carl Fordal kan mer än arbetsmarknadsfrågor. En av hans fritidssysslor är skomakeri. I en verkstad i Sjonhem mitt på Gotland tar han emot allt från sadelgjordar till dansskor.

Hur kom du in i skobranschen?

– När jag var arbetslös i mitten av 80-talet gick jag en sexveckors utbildning på en klackbarskedja. Skomakaren där tyckte att jag skulle lära mig ordentligt, så jag fick sy för hand och hantera allt från gamla verktyg till dagens.

– Efter två år blev jag tyvärr allergisk mot ett lösningsmedel och blev tvungen att sluta. När lösningsmedlet gjorts om hade jag kommit in på en ny bana. Men så snubblade jag över ett skomakeri på auktion. Och i fjol somras hittade jag en lokal till verkstad

50 meter bakom mitt hus.

Hur lång tid tar det att bli en bra skomakare?

– Det finns en tvåårig utbildning på Nordkalotten, och man ska fortfarande gå som gesäll och avlägga skomakarmästarprov. Jag är noga med att tala om att jag är reparationsskomakare och inget annat.

Vad är svårt i jobbet?

–Det svåraste är att laga Eccoskor! De använder ett speciellt lim, de är hopplösa. Sadlar och seldon kan också vara svåra, särskilt om man ska sy på maskin. Man måste ha en väldigt stor maskin, men jag har tid att göra det för hand. Jag brukar säga att ingenting är omöjligt, och det omöjliga tar 14 dagar. 

Skomakare är ju ett gammalt yrke. Använder du tekniker som funnits i hundratals år?

– Ja, till exempel när jag arbetar med randsydda skor. När man lägger på ovanlädret viker man lädret utåt i nederkanten
och syr fast på kanten. Fast egentligen är alla tekniker gamla när det gäller skor.

Vilka är dina kunder?

– Det är mycket hästägare som vill laga sina ridstövlar, sadelgjordar och hästtäcken. Arbetskamrater släpar med sig skor när de hör att jag kan laga dem, det är kul! Och så hämtar jag och lämnar skor på företag i Visby. Där jobbar tjejer som springer runt på kullerstensgatorna i skor med en massa plast i klackarna. Du kan köpa ett par sådana skor och gå nerför Hästgatan till hamnen, så är klackarna slut.

Gör du egna skor från början till slut?

– Jag har faktiskt gjort ett par barnsandaler, men det var mest för att se om jag kunde. De blev hyfsade och jag har hängt upp dem som skylt.

Har du något råd till den som vill köpa ett par riktigt bra skor?

– Så mycket som möjligt bör vara av naturmaterial: läder och gummi. Klackarna ska vara rejäla och sömmarna se bra ut.

Har du andra intressen också?

– Ja, jag spelar och sjunger i ett dansband och jobbar som trubadur på somrarna. Jag har ägnat mig år marinarkeologi och dykning, och så är jag instruktör i Civilförsvarsförbundet. Dessutom är jag nybliven morfar för tredje gången!

Grattis! Det låter som om du inte har fritidsproblem.

– Nej, tvärtom, jag har nästan ingen fritid. Men jag blir vansinnig när jag inte har något att göra. Jag har gått in i väggen en gång och var tvungen att hålla mig lugn. Det var väldigt svårt. 

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA