Till trotjänare i statens tjänst

FÖRDJUPNING: GULDKLOCKAN2012-05-30

Varje år får tusentals statligt anställda utmärkelsen »För nit och redlighet i rikets tjänst« med anor från 1803. Det går fortfarande att få den klassiska medaljen – men de flesta väljer i dag en guldklocka.

För knappa fyrtio år sedan kunde en högre tjänsteman belönas med en orden. Men 1974 ändrades lagen så att alla anställda belönas på samma sätt – med utmärkelsen »För nit och redlighet i rikets tjänst«.

Enligt huvudregeln ges utmärkelsen till personer som varit anställda i 30 år inom staten. All anställningstid från olika arbetsplatser räknas och det spelar ingen roll om man arbetat deltid eller heltid. Viss frånvaro, som föräldraledighet, räknas med.

Men det är enbart anställning hos statliga myndigheter, affärsverk eller anställning hos riksdagen och dess myndigheter som räknas.

–  Men obruten anställningstid i verksamhet som har blivit förstatligad kan normalt sett tillgodoräknas, säger Torbjörn Eklund, jurist på Arbetsgivarverket, och exemplifierar med Försäkringskassan som förstatligades 2005.

Undantag fråntrettioårsregeln kan även göras om arbetstagaren går i pension. Då kan utmärkelsen delas ut till den som har 25 års anställningstid vid pensionsavgången.

Enligt Arbetsgivarverket tar omkring 3 300 statsanställda per år emot utmärkelsen.

Från början fanns inget alternativ till medaljen, men nu kan man välja mellan medalj, klocka, kristallskål eller ett föremål med anknytning till myndigheten.

Enligt Torbjörn Eklund är det vanligast att välja en klocka.

–  Den som får utmärkelsen kan fritt välja endera dam- eller herruret. En man kan alltså välja ett damur och en kvinna ett herrur, säger han.

På alla föremål finns inskriptionen »För nit och redlighet i rikets tjänst«.

 

Yvonne blev belönad innan hon fyllde 50

Yvonne Vinsa på Skatteverket i Kiruna fick utmärkelsen För nit och redlighet i rikets tjänst 2010. Hon var bara 49 år när hon fick utmärkelsen och tycker att tiden gått fort.

När började du?

– Det var 1980 på Kronofogden i Luleå. 1998 började jag på Skatte-verket i Luleå och 1999 flyttade jag upp till Kiruna för fortsatt jobb på Skatteverket, där jag fortfarande jobbar.

Vilka arbetsuppgifter har du?

– Fram till 1988 jobbade jag i receptionen med blandade uppgifter och kundkontakter. Nu arbetar jag bland annat med diariet, arkiv, preliminära självdeklarationer och kontrolluppgifter.

Vad valde du för gåva?

– Jag valde en herrklocka, till mig själv. Tänkte att det kunde vara bra med en stor urtavla när siffrorna börjar bli lite små, och så är det ju modernt med stora klockor.

Vad tycker du om de här åren?

– Tiden har gått väldigt fort. Det har varit roliga år och jag har haft förmånen att få ha väldigt trevliga kolleger. Innan jag började här tyckte jag Skatteverket lät torrt och tråkigt, men jag har verkligen fått omvärdera mina tankar. 

Yvonne Vinsa valde klockan.
Yvonne Vinsa valde klockan.

Alternativen

1. Medalj

Medaljen är försedd med Ernst Nordins porträtt av kungen. På baksidan finns texten »För nit och redlighet i rikets tjänst«, mottagarens namn och en eklövskrans. Präglas i 23 karats guld, väger 11 gram och har en diameter på 27,5 mm. .....

2. Kristallskål

Två olika skålar erbjuds. Skålen från Kosta Boda är formad, blåst och graverad för hand. Dekoren är skapad av konstnärinnan Lisa Bauer och mönstret speglar en småländsk Linnéa. Skålen från Orrefors är märkt med Riksvapnet och är signerad i botten »Orrefors Gunnar Cyrén«.

3. Armbandsur

Klockorna kommer från Tissot och finns som både damur och herrur. Klockorna är tillverkade i 18 karats guld och har safirglas. Bandet är av kalvskinn.

Så mycket kostar det

Medalj: 7  745 kronor

Kristallskål: 4  100 kronor

Herrarmbandsur: 4  608 kronor

Damarmbandsur: 3  468 kronor

Alla priser är statens kostnad exklusive moms.

Flest väljer klockan

Fördelning av valda föremål, ungefärligt genomsnitt per år:

Guldklocka: 2300 stycken

Medalj: 600 stycken

Skål: 400 stycken

Källa: Arbetsgivarverket

Historia

1803 Utmärkelsen »För nit och redlighet i rikets tjänst« instiftas.

1968 Möjlighet att välja klocka i stället för medalj.

1974 Möjligheten att få en orden för statliga tjänstemän med högre befattning tas bort.

1980 Möjlighet att välja konstglas införs.

1998 Möjlighet att välja föremål med anslutning till myndighetens verksamhet införs.

  

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA