ST-medlemmen Birgitta »Bitte« Wiklund i aktion på Teater Västmanlands scen. Det blir en ny föreställning med teatersport after work 23 mars.
Bild: Mats Erlandsson
ST-medlemmen Birgitta »Bitte« Wiklund i aktion på Teater Västmanlands scen. Det blir en ny föreställning med teatersport after work 23 mars.

Teatersport pedagogens fritidsnöje

FÖRDJUPNING: INTERVJU2012-03-06

Birgitta »Bitte« Wiklund jobbar som pedagog och arbetsförmedlare på Krami, ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Västerås. Men på fritiden står hon på länsteaterns scen och tävlar i teatersport.

Vad är egentligen teatersport?

– Vi är två lag om fyra personer som tävlar mot varandra. Publiken ger oss förutsättningar, till exempel plats, yrke och personer. Man tävlar i olika teatersportgrenar. Det brukar bli fem–sex olika grenar i en match. Sedan får publiken rösta vilket lag de tycker har varit bäst. Det är publiken som styr väldigt mycket. Just nu kör vi teatersport after work på Teater Västmanland.

Hur mycket publik drar föreställningarna?

– Senast hade vi över 200 i publiken. Länsteatern är jätteduktig på att marknadsföra, och de arrangerar med bussar från andra orter i länet. Vi har kört i lite mindre format i krogmiljö tidigare, men i vinter fick vi ett erbjudande att spela på länsteaterns stora scen i Västerås. Det är jättekul!

Hur kom du in på det här?

– Det började med amatörteater för 30 år sedan. För elva år sedan startade jag en teatersportgrupp. Och det ledde i sin tur till att jag och kompisarna Olle Grönvalls och Peter Ovrin startade Västerås improvisationsteater. Nu kör vi teatersport mest för att vi tycker det är kul. Annars jobbar vi med improvisationsteater i vårt hobbyföretag.

Är det här med teater och improvisation någonting du har haft nytta av som arbetsförmedlare?

– Ja, jag tror att man har en väldig nytta av improvisation, både på jobbet och privat. Oavsett vad man har för jobb. Vi kör kurser i improvisation. Vi arbetar mycket mot företag, för att ge medarbetarna en kreativ kick. Målet är att hjälpa människor som vill lära sig att bli mer lyhörda och samarbeta bättre. Genom improvisation blir man mer medveten om kroppspråk och kommunikation. Det bygger på att lyssna på andra och hjälpa till att utveckla andras idéer och frigöra någon annans fantasi. Och så får man skratta – både åt sig själv och åt varandra.

Har du tid med några andra intressen i ditt liv?

– Det här med teatern tar rätt mycket tid. Det är mycket möhippor, svensexor och födelsedagskalas också. Vi kör en jättekul grej som vi kallar Nyfiken på. Det är en slags »här har du ditt liv«-grej. En av oss intervjuar festföremålet och de andra gör små improviserade scener ur personens liv. Men jag målar också när jag hinner. Jag är nog ganska kreativ som person, jag tar mig tid att göra det jag vill. Gå på yoga och friluftsliv är ett måste.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA