Sysselsättningen ligger still

FÖRDJUPNING: ARBETSMARKNAD2007-11-27

Regeringens prognos för sysselsättningen är en kalldusch för den miljon som står utanför arbetsmarknaden, anser professor Bo Malmberg.

Så här skriver regeringen i budgeten för 2008:

»I somras uppnåddes den gamla regeringens mål om att 80 procent av befolkningen i åldern 20-64 år skulle vara reguljärt sysselsatta, för första gången sedan målet infördes. Prognosen är att den reguljära sysselsättningen i åldern 20–64 år ligger kvar på denna höga nivå under de kommande åren i mandatperioden.«

Bo Malmberg, professor vid Stockholms universitet, har forskat kring framtidens arbetskraft i förhållande till den åldrande befolkningen. Han anser att regeringens besked måste tolkas som en »kalldusch« för alla som ingår i de resterande 20 procenten och som vill byta bidrag mot ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden.

Motsägelsefullt

–Finansdepartementet förväntar sig fortfarande att en miljon inte ska få jobb. Standardsvaret på frågan om det inte drabbar de svagaste när man drar ned ersättningen är »nej, för de ska ju få jobb«. Men det finns en motsättning mellan det påståendet och den prognos man gör.

Bo Malmberg efterlyser ett nytt, och tydligt, mål, motsvarande det som den förra regeringen satte upp, som visar hur mycket regeringen är beredd att hjälpa dem som kört fast i jakten på ett reguljärt arbete.

»Svagt av journalisterna«

–Regeringen har framhävt utanförskapet som en väldigt central fråga. Men den har varit väldigt försiktig med att sätta upp tydliga mål jämfört med den gamla regeringen. Jag tycker att det är lite svagt av journalister att inte pressa regeringen på det här. Som det är nu kommer man undan.

I budgeten beräknar regeringen att 175000 färre kommer att befinna sig i så kallat utanförskap de kommande åren. Att minska utanförskapet är regeringens viktigaste målsättning. Full sysselsättning framhålls som »det främsta medlet mot växande klyftor och orättvisor i samhället«.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA