Annons:

Svårigheter att påverka minskar intresset

FÖRDJUPNING: FACKLIGT2011-09-05

På Riksbanken, Datainspektionen, Akademiska hus och Jordbruksverket har tidigare ST-avdelningar förklarats vilande. Ingen vet när de ska vakna.

Ofta är det små arbetsplatser som saknar lokala förtroendevalda. Exempelvis finns inga arbetsplatsombud på ett tjugotal av landets domstolar. Men också några av de största ST-avdelningarna kan stå utan en facklig organisation längst ut i ledet. Inom högskolan saknas ST-sektioner vid Handelshögskolan i Stockholm och Blekinge tekniska högskola.

Sammantaget är det hundratals ST-medlemmar som saknar lokala fackliga företrädare. Det är allvarligt, tycker STs förbundsordförande Annette Carnhede. En ombudsman kan aldrig fylla det vakuumet, säger hon.

Hon tror att slimmade organisationer och betungande arbetsuppgifter är en orsak till att folk inte ställer upp på fackliga uppdrag.

– Och när arbetskamraterna ser att de fackligt engagerade får det tufft tänker de sig för två gånger, säger Annette Carnhede.

Minskad respekt hos cheferna

Ett annat problem är att generationsskiftet på chefsnivån fört in en del nya chefer, ofta rekryterade från den privata sidan, som inte ser värdet av en lokal motpart.

– Tidigare fanns en viss respekt för facket i organisationen, säger ST-ombudsmannen Peter Söderman. Man fick en möjlighet att påverka, och det gav en stimulans. I dag är det mer att »vi bestämmer«, och då är det inte lika roligt att vara fackligt engagerad.

När samverkan och förhandlingar inte fungerar kan det också bli otydligt för medlemmarna vad facket egentligen gör, påpekar Annette Carnhede.

Men allt kan inte skyllas på arbetsgivaren. Fackets egen organisation spelar också in, anser Boel Carlsson, mångårig ombudsman i ST.

– På vissa arbetsplatser har man skapat så stora organisationer att engagemanget minskar. Men en del avdelningar, som Arbetsförmedlingen, går åt andra hållet och skapar nya klubbar, och där ökar den fackliga entusiasmen.

Vill dela upp jobbet på fler

Även Annette Carnhede tycker att facket ibland har hamnat långt ifrån det som var tanken från början.

– Det är vi på arbetsplatsen som organiserar oss, men någonstans på vägen har det blivit några få förtroendevalda som sköter det. Man borde kunna dela upp det på fler, och det kan fungera bra även utan ordförande.

Peter Söderman understryker att de förtroendevalda inte bör fastna hos arbetsgivaren, utan rikta sig ut till medlemmarna. Då kan de skapa sin egen agenda. Det var också det råd han gav när han fick ett nödanrop från ST-avdelningen på Sida, som hade suttit i långa förhandlingar om nedskärningar och var nära att ge upp. Det ledde till att avdelningen diskuterade fram vad de skulle prioritera och vad de skulle välja bort.

– De gick från att vara utslitna och desillusionerade till att bygga ett nytt engagemang, säger Peter Söderman. Nyckeln var att lägga saker och ting åt sidan ett tag. Då kunde de fokusera och tänka mer proaktivt, inte bara kasta sig på arbetsgivarens puckar.

Lagligt skydd för förtroendevalda

  • Den som har ett fackligt uppdrag har enligt förtroendemannalagen rätt till den ledighet som krävs för uppdraget. Men omfattningen måste vara skälig och man måste överlägga med chefen om när man ska ta ut facklig tid.
  • Arbetsgivaren får inte hindra en förtroendevald från att fullgöra sitt uppdrag, och inte heller straffa fackliga företrädare genom exempelvis sämre löneutveckling.
  • Om parterna är oense om hur lagen ska tillämpas gäller fackets tolkning tills tvisten har prövats.

ÄMNEN:

Facket ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA