Styrkelyft ger Maria hälsa och medaljer

FÖRDJUPNING: INTERVJU2009-02-03

På dagen rehabiliteringshandläggare på Arbetsförmedlingen. På kvällen i träning inför SM i styrkelyft. ST-medlemmen Maria Eriksson från Svedala kan inte längre hålla räkning på medaljerna.

Av:  Therese Säfström

Varför styrkelyft?
– Jag har alltid hållit på med idrott och sprang väldigt mycket. När jag var sådär 34–35 år fick jag ont i fötterna och var tvungen att hitta på något nytt. På ett gym såg jag några killar hålla på med styrkelyft. Det såg fräckt ut. De visade mig hur man gjorde och jag åkte för att titta på en tävling. Atmosfären var så häftig! Jag tänkte att om ett år ska jag också tävla i styrkelyft och sen har det bara öst på. Jag har tävlat i mer än tio år nu.

I slutet av februari är det SM. Hur laddar du?
– De sista veckorna inför en tävling är jag inte så rolig. Då går jag in i mig själv, tänker mer. Det är tyngre träning då också, mer tyngdbelastning som ökas successivt. Hur det går i SM i år har jag ingen aning om, det beror ju på motståndet också. Men hoppas på medalj gör jag i alla fall.

Hur mycket har du vunnit?
– SM har jag vunnit flera gånger, jag vet faktiskt inte hur många… kanske fem–sex. Jag kom trea i EM förra året. Sedan tävlar jag i bänkpress också, där har jag vunnit SM tre gånger. Jag har varit med i landslaget av och till i åtta år, med uppehåll för skador. Man blir uttagen efter sina resultat, så det är en färskvara att vara med.

Är styrkelyft en stor sport?
– Internationellt är den det. I Sverige har vi en allsvensk serie, men det går ju inte att jämföra med fotboll, direkt.

Hur går jobbet ihop med tävlandet?
– Det är två helt olika saker. Som rehabiliteringshandläggare är jag och de andra på Arbetsförmedlingen väldigt engagerade. Det är skönt med någonting helt annat att fokusera på vid sidan om.

Hinner du med något annat?
– Oh, ja. Jag är verksam inom Svenska kyrkan. Sen simmar jag och är ute i skogen. Styrketräningen tar i sig inte så mycket av min tid, jag tränar bara tre gånger i veckan för att kroppen ska hinna vila ordentligt.

Hur lägger du upp kosten?
– Jag tänker på att äta mycket. Jag håller mig till vanlig mat och äter ingenting konstigt. Det händer att jag tar en proteindrink efter träningen, men hellre ser jag till att äta ordentligt direkt efter ett pass istället.

Hur är det med skador nu?
– Ta i trä, jag är skadefri! Jag har haft problem med ryggen, men har läst mig till hur jag ska träna på rätt sätt och nu känns den bra.

Rekommenderar du andra att börja med styrkelyft?
– Ja, för det är riktigt, riktigt roligt. Uppbyggnaden av styrka är bra för kroppen. Man äter, tränar och vilar ordentligt. Det är bara precis innan tävling som träningen sliter på kroppen. Man kan vara i vilken ålder som helst och träna, jag tycker att det handlar om den egna inställningen. Tror man att man ska vara tant vid 40, så blir man det.   

Fotnot: På Maria Erikssons meritlista för styrkelyft finns bland annat SM-guld fem år i rad, sexa, fyra och trea på EM, trea på NM, nia på VM. Världsrekord i bänkpress för master 1, guld och silvermedaljer både i SM och NM.  

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA