ST bör göra mångfald till profilfråga

FÖRDJUPNING2004-05-17

Alejandra Pizarro har sedan länge varit engagerad i STs avdelning inom universitets- och högskoleväsendet. Nyligen blev hon ordförande för Fai, fackligt aktiva invandrare

Av:  Eva Spira

Vad är Fai?

– Fai är ett nätverk för medlemmar inom LO, TCO och Saco. Vi vill fungera som en blåslampa för de fackliga organisationerna för att bland annat få in fler invandrare på förtroendeposter. Vi vill också motverka den strukturella diskriminering som finns på arbetsmarknaden.

Hur kom det sig att du började jobba i Fai?

– Vändpunkten kom runt 2000, när borgarna hade makten i Stockholm. Jag bor i Akalla, en rätt sliten 70-talsförort med många invandrare. Nedrustningen blev så påtaglig. Konsum och Posten lades ner. Skolan fick inga resurser...

– Jag funderade mycket över marginaliseringen. När jag blev erbjuden att gå med i Fai, tänkte jag att det här är viktiga frågor för ST.

Varför finns så få invandrare på förtroendeposter?

– Det är normen som styr när man väljer in förtroendevalda eller ombud till kongresser. Det ska vara en person som jobbat fackligt länge och ser ut som och klär sig på ett sätt som man är van vid och känner igen.

Gäller det även i ST?

– Ja, jag tror att ST skulle vinna mycket på att göra mångfalden till en profilfråga. Inte minst för att rekrytera nya medlemmar. Många invandrare är inte med i facket. När man flyttar till ett nytt land förlorar man sin status och sitt språk. Det enda som finns kvar är yrkesidentiteten. Då är det viktigt att vara med i en facklig organisation där man känner igen sig.

Under kongressen var du en av de pådrivande för att arbetet för mångfald blev ett av STs prioriterade områden. Hur kändes det?

– Åh, det går nästan inte att beskriva. Det var så kul. Jag lever på det än! Det blir intressant att följa upp hur kongressbesluten konkretiseras. Det är lätt att skriva vackra dokument, desto svårare att fatta de beslut som krävs för att en förändring ska ske.

Finns planer på något nätverk för fackligt aktiva invandrare inom ST?

– Ja, det finns faktiskt ett litet embryo till en sådan plan. Vi får se...

Du kom från Chile på 70-talet. Hur har synen på invandrare förändrats sedan dess?

– Jag har två döttrar som är 16 och 19 år gamla och har sett dem och deras kamrater växa upp. Jag är upprörd över hur unga svenskar med utländsk bakgrund bemöts av arbetsgivare när de söker jobb. Dessa barn har alla haft en positiv inställning till skolan, men när de inte får något jobb efter gymnasiet eller högskolan ser jag hur de blir trötta och uppgivna. Det gör mig bedrövad. När jag kom hit upplevde jag ingen direkt diskriminering.

Hur blir man medlem i Fai?

– Vi har inga medlemmar, bara deltagare. Men ta kontakt med riksorganisationen så kan vi tala om var närmaste nätverk finns. Vår webbadress är: www.fai.a.se.

Alejandra Pizarro
Alejandra Pizarro

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA