Sportig styrelse tänker bättre
Ledamöterna i förbundsstyrelsen behöver komma ut och röra på sig för att syresätta sina hjärnor. Då blir det lättare att utveckla STs verksamhet, resonerar Lars Hedin.
Som meteorologisk operatör och ordförande i ST vid SMHI är Lars Hedin van vid att gå ut i alla väder. Men när förbundsstyrelsen träffas rör man sig i regel endast runt sammanträdesbordet. Något annat finns det inte tid till, tror man.
– Helt fel! Med pauser för motion skapas andrum för nya tankar, som i sin tur ökar både kreativiteten och effektiviteten, säger Lars Hedin som på STs kansli blivit känd som ”maratonmannen”.
Varför just ”maratonmannen”?
– Jag antar att det är för att jag som nyvald styrelseledamot presenterade mig som en person som gillar utomhusprojekt och att springa. Jag nämnde visst också att jag deltagit i ett antal maratonlopp.
Varför började du springa?
–Jag ville må bättre. Genom fysisk aktivitet orkar man mer och mår psykiskt bättre. Att tävla är naturligtvis inte nödvändigt, men har du ett mål för din träning lär du dig att planera långsiktigt och att följa upp dina mål. Det är därför näringslivet på senare år börjat anlita tidigare toppidrottsmän som föreläsare.
Men är det så nyttigt att springa under vintern?
–Vill man förbättra sin kondition är det viktigt att inte bara springa under sommarhalvåret. Har du ordentliga skor – gärna med dubbar – och pannlampa går det bra att springa även under den mörkaste årstiden. Men glöm inte mössan!
– Personligen gillar jag bäst att träna i värme. Jag brukar vistas i Grekland på sommaren och tränar då gärna när det är 50 grader i solen.
Är det alltid lika kul att ge sig ut i spåret?
–Ja, det tycker jag. Jag bor i Skyttorp några mil från Uppsala och har goda träningsmarker, men just nu tar det fackliga jobbet – som ledamot i STs förbundsstyrelse och som avdelningsordförande – mycket tid. Därför blir det inte mer än sju till åtta mil i veckan. Inför ett maratonlopp försöker jag däremot träna 25 dagar i månaden de sista tre till fyra månaderna.
Vilket är ditt hittills tuffaste lopp?
–Tuffast var nog maratonloppet 1975. På den tiden var jag vältränad och sprang dessa 42,195 kilometer under 2.40. Vinnartiden var strax under 2.20. Min bästa placering på Stockholm maraton är 57a (1980).
Tävlingar du gärna minns?
–Roligaste loppet var kanske när jag sprang ”Stockholmsmaran” förra året tillsammans med mina två söner och min syster. Roligt var det också i Frankrike, där loppet gick förbi 59 vingårdar i Bordeaux. Man fick provsmaka viner – och det serverades entrecôte efter fyra mil…
När springer du ditt nästa maratonlopp?
–Troligtvis 2005, då det gått 30 år från mitt första lopp. Men det vore också kul att springa upp till toppen av Olympos-berget i Grekland. Jag har blivit inbjuden till detta lopp i september, då man springer på knöliga stigar upp till 3000 meters höjd.
Är det bara frisksportare som får jobb på SMHI?
–Nej, men vi som arbetar där gillar att vara ute i skog och mark. Arbetsgivaren uppmuntrar också till regelbunden motion. I Norrköping, som är SMHIs största arbetsplats med drygt 300 anställda, har vi en fin träningshall, där vi spelar innebandy och har gymnastik några gånger i veckan. Dessutom tillämpas förtroendearbetstid, vilket gör att man kan påverka sina egna arbetstider.