Lena Wikvist arbetar som digitaliserare på SMHI.
Bild: Staffan Gustavsson
Lena Wikvist arbetar som digitaliserare på SMHI.

Spännande läsning om vädret förr

FÖRDJUPNING: ST-MEDLEM2009-03-31

Namn: Lena Wikvist
Ålder: Snart 45 år
Bostad: Hyresradhus
i Klockaretorpet i Norrköping
Familj: Sambo
Yrke och arbets-plats: Digitaliserare på SMHI
Månadslön: 19 000 kronor

Arbetsuppgifter: Jag digitaliserar historiska pappersjournaler med meteorologiska data. Observationerna är gjorda mellan 1857 och 1950. De är skrivna med vacker handstil, ofta i bläck, som ibland har runnit ut. Det är ett fantastiskt arbete. Just nu arbetar jag med mätningar som är gjorda i Umeå 1922. Många tror att det bara är torra siffror, men så är det inte alls. Det är som att få läsa någons dagbok. Tre gånger om dagen har en person, ofta en fyrvaktare, skrivit ner sina reflektioner om temperatur, nederbörd, norrsken, stormar, jordskred, noteringar om första svalan eller en vårblomma som tittar fram. Det är väldigt spännande läsning. Det är nästan som om jag förflyttas till den tid som jag läser om. 

— •l• —

Fritid: Jag umgås mycket med familjen. Ofta tar vi långa skogspromenader, jag, min mamma, mina syskon och deras hundar.

— •l• —

Det bästa med jobbet: Att det är fritt och intressant. Dessutom är det trevliga arbetskamrater. Vi är tre personer som arbetar med digitaliseringen. Om en handstil är svår att tyda tar vi alltid hjälp av varandra. Vi har ingen exakt tidpunkt när vi måste vara färdiga, utan det viktigaste är att vi är noggranna. Men arbetsuppgifterna kommer att räcka längre än till vår pensionering.

— •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Jag kommer faktiskt inte på något alls, jobbet är toppen. Vi har en väldigt fin utsikt också. Utanför fönstret är det körsbärsträd och en gammal borgruin. Jag brukar se både rådjur och harar skutta förbi.

— •l• —

Därför är jag med i ST: Facket är en trygghet i arbetet. Tidigare jobbade jag på LM Ericsson med att avgulda kretsar, så att de skulle fästa bättre på kretskorten. Då var jag med i IF Metall, men när jag kom till SMHI var det naturligt att gå över till ST.

— •l• —

Viktigaste frågan för facket: Medarbetarfrågan, att facket alltid måste backa upp den som har det besvärligt på arbetsplatsen. Det kan handla om olika saker, konflikter eller något annat som gör arbetet otryggt. Alla medarbetare måste känna att det är naturligt och enkelt att komma till facket med sina problem.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA